Basen o Sovah in Zebrah*

Vir: Pixabay

Komentar

Meta Gantar

Udeležba na letošnjih študentskih volitvah je bila ponovno nepresenetljivo nizka. Da si bodo od že tako prekratkih 24 ur, ki nam jih nudi dan, čas odtrgali še za glasovanje, se je odločilo 369 študentov FDV, kar je približno 18 odstotkov vseh študentov. 

Zebre so tako 14. oktobra izgubile proti Sovam oziroma VseFDV-jevski listi. A zgolj za mišji repek, saj je bila razlika med glasovi za kandidate posameznih list za določena področja minimalna. Pri določenih kandidatih za samo šest glasov razlike v korist VseFDV-jevske liste.  

Krivec letošnje nizke udeležbe je novi koronavirus, a udeležba ni bila nič višja niti pretekla leta, ko covid-19 še ni krojil naših življenj. Letos so številni študentje ostali doma, saj so imeli predavanja prek Zooma, »samo za glasovanje pa že ne bodo hodili na fakulteto«

Vprašanje, na katerega morajo kandidati v prihodnje uspešno najti odgovor je, zakaj se bodo študentje pripeljali v Ljubljano na volitve oziroma odšli glasovat, če stanujejo v Ljubljani. Zaradi tega, ker jim je dejansko mar za to, kdo bo upravljal z denarjem iz študentskega dela in kakšne vsebine bodo dobili v zameno? 

Da je letos odločal vsak glas, so se zavedali tudi kandidati na študentskih listah. »Brez vas ne bi šlo, to ni hec, ker je bilo dejansko noro blizu, 1 glas naredi razliko,« so se zahvaljevali modri kandidati v posameznih skupinah na družbenih omrežjih, kjer so se prej vrstila njihova sporočila o tem, naj na volitvah obkrožijo njih. 

Čeprav so podobne pobude prihajale tudi s strani Zeber, moramo enostavno priznati premoč kampanje modrih sov. Nasprotno z dokaj pozno predstavitvijo nove neodvisne liste Zeber – nekateri so zanje slišali le 14 dni pred volitvami – so sove na FDV prisotne približno šest let. 

Sove imajo tradicijo. Imajo tudi svoj sloves. Prav tako ni skrivnost, da trenutni predsednik ŠOS Klemen Peran* podpira VseFDVjevsko listo. V duhu in dihu volitev si je na Facebooku na profilno fotografijo nadel okvir, s katerim svoje prijatelje študente poziva naj na volilnem lističu obkrožijo FDV-jevce.

Če so sove znane kot dobre plenilke, so zebre odličen plen divjih zveri. Modrim sovam dišijo predvsem bruci; zmedeni in bombardirani z nešteto informacijami, ki so, še preden začnejo s prvo pravo uro predavanj, že razdeljeni med nas in njih znotraj FDV. Bruci so kot razžarjeno steklo, ki ga najlažje oblikuješ, dokler je še vroče. 

Zebre so sicer za bruce pripravile zapiske, odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja in jim s tlorisnim načrtom pomagale razkazati fakulteto. A roko na srce, koliko brucev ne bi raje vzelo rogljičkov, ki so jih v okviru ŠO FDV na vratih fakultete ponujali kandidati VseFDV-jevske liste? 

Pomembna je tudi izbira imena liste. Čeprav so Zebre močno poudarile, da se nikakor ne povezujejo s portalom Zebra, je marsikomu ostala v spominu ta nesrečna digitalna knjižnica študijskih gradiv, ki s polžjo hitrostjo nekako le dobiva obliko. Ime VseFDV-jevske liste pa bolj kot ne predpostavlja, da si naš, saj obiskuješ FDV.

Najmočnejša točka Zeber je bil resorski program. Kdor ga je prebral, mu je bilo od dogodka do dogodka jasno, kaj se bo v letu 2020/2021 dogajalo. Na drugi strani bi pričakovali v programu VseFDV-jevcev več svežine, vendar so bile nekatere točke, denimo sodelovanje v boju za študentske pravice, preprosto prepisane iz programa za obdobje 2018–2020. 

Zdi se, da so sove tokrat premagale Zebre. Naloga Zeber pa je, da v celotni basni prepoznajo nauk, zaradi katerega bo lahko njihov nastop čez dve leti močnejši in uspešnejši od nasprotnikovega.

*Opomba: Komentar je bil napisan v oktobru in dopolnjen v decembru 2020. V tiskani verziji Klina se nam je pripetil tiskarski škrat, da je Klemen Peran predsednik ŠOU, kar ne drži. V času pisanja je bil Peran res predsednik ŠOS, februarja 2021 pa ga je nasledil Andrej Pirjevec. Predsednica ŠOU je bila v času volitev Mubina Vrtagčič, ki jo je ob koncu leta 2020 nasledil Klemen Petek. Za napako se opravičujemo!

Be the first to comment on "Basen o Sovah in Zebrah*"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*