Med kričanjem in solzivcem

Foto: Luka Černe

Protest proti rušenju Roga

Luka Černe

Ljudje so se zbrali na Prešernovem trgu, od koder so se nato odpravili proti mestni hiši. Ker se do takrat nisem udeležil veliko protestov, nisem vedel, kaj pričakovati.

Množica protestnikov hodi mimo katedrale v Ljubljani, za njimi je Mestni trg.
Policisti so na čelu skupine preverjali, kam bodo protestniki zavili.

Na čelu množice so se protestniki skrivali za transparentom, z napisom: ‘Napad na Rog je napad na vse nas! Skupaj v ofenzivo!‘ Veliko protestnikov v prvi vrsti je nosilo čelade, očala ali vsaj kak kos oblačila, ki bi jih zaščitil pred mogočimi ukrepi policije.

Pred mestno hišo je bil postavljen prvi živi zid iz policijskih želv. Kakor da bi jih protestniki ignorirali, so zavili proti katedrali in pot nadaljevali mimo poljanske srednje šole. Kričanje parol in kletvic je prekinjalo zvonjenje policijskih radio postaj in klikanje fotoaparatov.

Gospod ločuje odpadke pred postrojeno vrsto policijskih želv.
Protestnica opazuje policiste, medtem ko se za njo zbirajo ljudje.

Ko smo prečkali Ljubljanico, so policisti zaprli prvo ulico, ki je vodila mimo Roga. Nato naslednjo. Sprevod je zavil za 90 stopinj, a vsi prehodi proti tovarni so bili zaprti. Vse skupaj je spominjalo na bitko pri Termopilah.

V nekem trenutku se je čelo skupine odločilo pospešiti korak. Velika napetost v zraku. Policijski telefoni so začeli množično piskati. Na nebu se je razpočila raketa, za njo še ena. Ljudje so še močneje vzklikali in verbalno napadali policiste. Brez uspeha. Zanje so taki dogodki le še en del službe.

Policist protestnike opozarja, da bodo zoper njih uporabili prisilna sredstva.
Protestnik sede prosi policiste, da ga spustijo do nekdanje tovarne.

Sprevod je na barikado dokončno naletel na Trubarjevi cesti, nekaj deset metrov pred nekdanjo tovarno Rog. Pritisk na policijsko vrsto se je končal s solzivcem. Tudi naslednja dva sta se končala z enakim odzivom.

Protestniki napadajo policiste, po tem ko so ti uporabili nekatera prisilna sredstva.
Protestnica ponuja vodo policistom.

Z ostalimi fotografi in novinarji smo se opozorili, če se je dogajalo kaj nevarnega. Kljub temu je eden izmed njih dobil solzivec prav v oči.

Novinarji snemajo protestnike, medtem ko so policisti uporabili solzivec.
Fotograf si briše oči, po tem ko je policija s solzivcem razgnala množico.

Kričanje množice se je počasi poleglo in ljudje so začeli odhajati domov.

Be the first to comment on "Med kričanjem in solzivcem"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*