Slovenski youtuberji – ponaredki z Wisha

Foto: Pexels

Ana Maretić

Youtuber – če vprašaš mlajše pripadnike generacije Z, je to res »kul« poklic. Delaš doma, imaš fleksibilen delovnik, dobivaš promocijske izdelke, brezplačna potovanja, sodeluješ z različnimi podjetji, pa še prepoznaven si. Pripadniki starejše generacije bi verjetno podali bolj zagrenjeno opazko, češ, da to ni poklic. 

To danes zagotovo ni res. V videih večjih tujih youtuberjev lahko vidimo, da s svojim poklicem mastno zaslužijo. Objave z naslovi, kot so Pri osemnajstih kupila svojo prvo hišo ali pa Kupil svoj prvi avto pri šestnajstih letih, to tudi dokazujejo. 

Youtuberstvo je v Sloveniji drugačno. Nimamo veliko youtuberjev, ki bi bili po poklicu le to, količina denarja, ki jo dobijo od Youtuba pa ni niti približno primerljiva s tisto, ki jo dobijo ameriški sovrstniki, kar pomeni, da si v tako mladih letih tako niti ne morejo sami privoščiti razkošnih in ekstravagantnih dobrin.

To pomeni tudi, da za večino slovenskih youtuberjev to ni edini vir dohodka. Eden izmed razlogov je ta, da slovensko govorečih gledalcev v primerjavi z angleško govorečimi praktično ni. Najbolj ogledan video ene izmed slovenskih youtuberk, Lepe afne, ima 640.000 ogledov, medtem ko ima video, ki je del ene izmed serij ameriškega youtuberja, Shanea Dawsona, kar 43 milijonov ogledov. Video, ki ga objavi Slovenec, ne more dobiti niti pet odstotkov ogledov, ki jih dobi ameriški, kar posledično vpliva tudi na njihov zaslužek. 

K težavam youtuberstva v Sloveniji spada tudi kvaliteta videov, ki ni primerljiva s tujimi. Izvirnosti naši youtuberji skorajda nimajo. Če bi naslove njihovih videov prevedli v angleščino in jih vpisali v YouTube, bi našli kar nekaj videov z identičnim ali pa vsaj podobnim naslovom.  Poleg tega bi bil video angleško govorečega ustvarjalca po vsej verjetnosti boljše kvalitete – od samega urejanja, načina snemanja, do dejanske vsebine in izvedbe. 

Slovenske ustvarjalce bi lahko primerjali z izdelki s spletne strani, ki jo nekateri naši youtuberji zelo radi promovirajo – Wish. Ta je znana po tem, da prodaja ponaredke stvari, ki si jih ljudje ne morejo privoščiti v svojem originalu ali pa želijo le privarčevati. Artikli, ki jih lahko kupimo na tej spletni strani, so izjemno podobni svojemu originalu, ko pa si jih bolje ogledamo  in jih uporabimo, vidimo, da se njihove kvalitete ne da primerjati z originalom. 

Slovenski youtuberji se kljub vsemu trudijo in predlagajo tudi svoje ideje, a število slovenskih  youtuberjev neustavljivo raste. Težko se je spomniti nečesa, česar se ni še nihče, zato z njimi nekako celo sočustvujem. Druga stran tega, da ne morejo živeti le od ustvarjanja na internetu pa je ta, da se jim za oglede ni treba niti truditi, saj nimajo tekmecev. Zdrava konkurenca je namreč vedno dobrodošla.

Be the first to comment on "Slovenski youtuberji – ponaredki z Wisha"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*