»Zlato ni človekova pravica, nastanitev je«

Foto: Kinodvor

Recenzija filma Pritisk

Ana Maretić

Prebivalka Toronta je pred stavbo, v kateri je živela, postavila plakat z napovedjo mirnega protesta stanovalcev kot odgovor višanju najemnin. Na pragu doma jo je pričakal predstavnik investicijske družbe. Sledili sta prekinitev najemne pogodbe in prisilna izselitev. 

Zgodba odslikava probleme, proti katerem se bori poročevalka Združenih narodov za pravico do ustreznega bivališča Leilani Farha. Najemodajalci, ki so velike korporacije, višajo najemnine, ki pa si jih najemniki, zaradi počasnejše rasti plač, ne morejo privoščiti. Tako so porinjeni iz mest, v katerih živijo in delajo.

Režiser udarnega švedskega dokumentarnega filma Pritisk, Fredrik Gertten, je povedal, da upa, da bo film ustvaril platformo za boljšo debato o stanovanjski krizi. »Ljudje po svetu se ne zavedajo, da se tovrstne spremembe ne dogajajo le pri njih,« je še dodal. Film jasno prikazuje, kako velika podjetja in vodilne svetovne investicijske družbe, kot je Blackstone, kupujejo stanovanjske bloke ter višajo najemnine, da bi s tem zaslužili še več denarja.

Po mnenju režiserja gre za vzorec, ki se pojavlja na globalni ravni. Povedal je, da so nove vrste najemodajalci v bistvu investicijski skladi, njihove stranke pa niso več najemniki, temveč vlagatelji. 

V filmu je predstavljen problem mest, kot so London, Barcelona, Seul, Berlin in Manhattan, kar pa ne pomeni, da takšne krize v manjših mestih ni. Tudi v Sloveniji je. Po podatkih zasebnega zavoda Danes je nov dan so cene stanovanj med letoma 2015 in 2018 v povprečju zrasle za 22 odstotkov, kar je približno 500 evrov, medtem ko so povprečne plače zrasle za manj kot 10 odstotkov, kar je približno 90 evrov. Vidimo lahko, da so se cene stanovanj višale bistveno hitreje od plač, kar je med drugim vzrok za veliko število brezdomnih, ki se vsako leto le še viša. 

Film prikazuje zgodbe posameznikov, ki se borijo proti velikim korporacijam, domove katerih kupujejo kot investicije. »Nastanitev je postala preveč financializirana, je kot zlato. Zlato ni človekova pravica, nastanitev je,« je v filmu poudarila glavna junakinja. Gretten je za ta film prejel nagrado Politiken’s Audience Award. Pritisk pa ni njegov prvi družbeno kritični film. Leta 2009 je z dokumentarnim filmom Bananas! razkrinkal boj med sadjarji v Nikaragvi in mednarodno korporacijo Dole. Slednja je vložila tožbo, ki je bila dva meseca kasneje umaknjena. 

Ljudje so zaradi stanovanjske krize in strahu pred izgubo doma nemočni, prestrašeni in osamljeni. A kljub temu upanja za izboljšanje niso izgubili, zlasti zato, ker njihov boj proti stanovanjski krizi vodi neustrašna Leilani Farha.

Be the first to comment on "»Zlato ni človekova pravica, nastanitev je«"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*