FEJS-ovci: Bili smo zadnja skupina, ki je v EP lahko vstopila pred korona-zaprtjem

K. K.

Društvo študentov novinarstva FEJS se je med 28. februarjem in 5. marcem odpravilo na strokovno ekskurzijo v Bruselj. V skupini je bilo 23 študentov novinarstva, pridružili pa so se jim tudi študentje drugih študijskih smeri, med drugim komunikologije in družboslovne informatike, nekaj je bilo tudi članov Društva mladi Evropejci. 

Izlet se je pričel z obiskom manjšega, a zgodovinsko zelo bogatega mesteca Brugge, kjer so si študentje ogledali glavne znamenitosti in se okrepčali s pravimi belgijskimi vaflji. Po naporni avtobusni vožnji so si odpočili v glavnem mestu Belgije in se v ponedeljek, 2.3. ob zgodnji jutranji uri odpravili na obisk prve od evropskih institucij – Veleposlaništva Republike Slovenije v Bruslju. Sprejela jih je Mateja Blaj, nato pa so pogovor o vlogi Slovencev v Bruslju govorili še s predstavniki Stalnega predstavništva Republike Slovenije v Evropski Uniji.

Obisk so nadaljevali pri Evropski komisiji, kjer jih zaradi nujnega opravka žal ni moral sprejeti evropski koordinator za nujni odziv Janez Lenarčič, je pa na številna vprašanja odlično odgovarjala asistentka Jasna Pajnkihar. Poleg pomembnosti preventivnih ukrepov so govorili tudi o kriznih žariščih in primernih tako kratkoročnih kot dolgoročnih načrtih za rešitev le teh. 

Svet Evropske Unije ni Evropski svet

Sveta Evropske Unije in Evropskega sveta po odlični uvodni predstavitvi študentje ne bodo več zamenjevali. Po pogovoru o vlogi in nalogah obeh so si imeli študentje priložnost ogledati in fotografirati še prostore in konferenčne dvorane obeh organov. Takoj za tem pa so obiskali še Hišo Evropske zgodovine, kjer sta jih vodnici popeljali čez pretekla stoletja in predstavili nekaj zgodovinskih dogodkov, ki so nas pripeljali do Evrope, kakršno poznamo danes. 

Evropski svet določa splošno politično usmeritev in prednostne naloge Evropske unije - vendar ne sprejema zakonov. Sestavljajo ga voditelji držav ali vlad držav članic, predsednik Evropskega sveta in predsednik Evropske komisije. Evropski svet se sestane najmanj 4-krat letno, praviloma spričo nujnih zadev večkrat. Srečanjem predseduje predsednik Evropskega sveta.

V Svetu Evropske unije pa se sestajajo ministri iz vseh držav EU, razpravljajo o zakonodajnih predlogih, jih dopolnjujejo in sprejemajo ter usklajujejo politike. Ministri imajo pooblastilo, da v imenu svoje vlade prevzamejo obveznost glede ukrepov, dogovorjenih na sestankih. Svet EU nima stalnih članov, pač pa se glede na področje politike, ki je na dnevnem redu seje, sestaja v desetih različnih sestavih.
VIR: https://neja.sta.si/89

Dan so študentje zaključili s srečanjem z bruseljskimi dopisniki za slovenske medije. Poklepetali so z Mojca Širok (RTV),  Igor Jurič (RTV), Petra Wüllerstorff (STA) in Peter Žerjavič (Delo) in se prepričali, da je delo dopisnikov poleg tega, da je izpopolnjujoče in zanimivo, večkrat tudi stresno in naporno. Kljub temu slovenski dopisniki med sabo sodelujejo, kar njihovo delo olajša in popestri. 

Kljub zapletom zaradi korona virusa študentom omogočili vstop

V torek, 3.3., so se odpravili v Evropski parlament, kjer so jim, kljub zapletom zaradi korona virusa, omogočili vstop. Poleg njih je smela v parlament le še Greta Thunberg, s katero pa se zaradi časovne stiske žal niso srečali. Uvodno predstavitev je izpeljal Janez Vouk (Generalni direktorat za informiranje ter Enota za obiske in seminarje), ki je študente poučil o pomembnosti te evropske institucije. Študentom je bil omogočen tudi ogled plenarne dvorane Evropskega parlamenta, kjer so se bodoči novinarji lahko tudi fotografirali. 

Foto: Kaya Kamenarič

Ogled parlamenta je nadaljevala predstavnica za stike z mediji Saša B. Golob, ki je predstavila medijske aktivnosti Pisarne Evropskega parlamenta v Ljubljani. Pridružila se ji je tudi vodja enote Raffella de Marte, ki je študentom predstavila Media Services Unit. 

Po kosilu je sledilo srečanje z evropskimi poslanci. Moderator, študent Petar Mrdovič, je z Romano Tomc (SDS/EPP), Milanom Zverom (SDS/EPP), Milanom Brglezom (SD/S&D) in Klemenom Grošljem (LMŠ/RENEW) govoril o arbitraži, Brexitu, vojaškemu odboru Evropske Unije, vlogi EU pri reševanju mednarodnih sporov, neizogiben pa je bil tudi pogovor o ukrepih za zaščito pred novim korona virusom. Sledil je obisk Parlamentaruma, kjer je čas zaradi zanimivih interaktivnih predstavitev minil prehitro. 

Naslednji dan so se srečali še s preostalimi štirimi poslanici, in sicer Ljudmilo Novak (NSi/EPP), Tanjo Fajon (SD/S&D), Francem Bogovičem (SLS/EPP) in Ireno Jovevo (LMŠ/RENEW). Pogovor o podnebnih spremembah, Pariškem sporazumu, oskrbi z energijo ter finančni neenakosti med državami članicami je vodil moderator študent Matej Simič. Študentje so imeli na obeh srečanjih s poslanci možnost zastaviti tudi vprašanja z drugih tematik, kar so tudi dobro izkoristili. 

»Poslancem se zahvaljujemo za konstruktivno in vsebinsko polno debato. Iz parlamenta odhajamo polni znanja in ambicij za izboljšanje Evropske unije,« so študentje zapisali na društevni Facebook profil. Izlet so zaključili s kratkim foto postankom pred znamenito skulpturo Atomium, nato pa pot z avtobusom nadaljevali proti Sloveniji. Na kratko so celoten študijski obisk povzeli z besedami: »Želimo si, da bi imelo več študentov možnost izkusiti utrip evropskega parlamenta in se že veselimo bodočega sodelovanja.«

Be the first to comment on "FEJS-ovci: Bili smo zadnja skupina, ki je v EP lahko vstopila pred korona-zaprtjem"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*