Vasica kamna in bršljana

Luka Černe, Andreja Škafar

Podoba o vasi Slapnik, ki so jo mediji po novem letu predstavili kot zapuščeno, je bila približno taka – podrti zidovi, pozabljeni predmeti, v krogu nekaj kilometrov pa se, razen kakšna krava, ne sprehaja nihče. Ob pojavu nešteto fotografij te vasi, tako v medijih kot na družabnih omrežjih, se je zdelo enostavno narediti nekaj fotografij. A ni bilo tako. Ob prihodu so nas namreč pričakali domačini, ki jim še eno fotografiranje sprva ni bilo po godu. Njihova zadrega je bila po našem pogovoru razumljiva.

Foto: Luka Černe
Foto: Luka Černe

Si je vas res prilastil samo bršljan?

Ko je v javnost pricurljala novica, da bo BBC v Goriških Brdih snemal svojo oddajo, so se množice turistov zgrnile v to majhno vas. Po grobi oceni domačinov, ki so želeli ostati anonimni, okoli štirideset tisoč. Prihajali so v večjih in manjših skupinah, nekateri so organizirali celo izlete z avtobusom.

Turisti pa niso najbolj moteči faktor. To so vandali. Vas je bila sprva v zasebni lasti, po besedah domačinov pa naj bi iz hiš izginili osebni predmeti, nekateri celo z muzejsko vrednostjo. Vrata so kasneje zaklenili, a obiski se kljub temu niso končali.

Radovedneži, ki niso mogli vstopiti s pomočjo kljuke, so si pomagali z vlomilko. Ko vstop skozi vrata ni bil več mogoč, so izrili okvir okna in vstopili skozi 40 × 40 centimetrov veliko lino. Sedaj so tako okna kot vrata zadelana z lesenimi deskami. Domačini menijo, da bi bila situacija bolj mirna, če bi informacija o nakupu vasi v medije prišla šele po nakupu. Ob tem je treba opozoriti še na to, da v Slapniku stalno ne živi nihče več, zato stalen nadzor lastnikov ni mogoč.

Tudi odnos domačinov do intervjujev je bil odklonilen, v zadnjem času so jih imeli že čez glavo, pravijo. Vas ima sicer bogato zgodovino, najdeni predniki domačinov segajo v šestnajsto stoletje, poleg tega pa je vas igrala pomembno vlogo v obeh svetovnih vojnah. V njej je bil med prvo svetovno vojno nastanjen celo Victor Emanuel III., kralj Italije. Po bogati zgodovini bi si vas zaslužila tudi svetlo prihodnost.

Foto: Luka Černe
Foto: Luka Černe

Kakšen pa je dostop v praksi?

V Slapnik sicer obstajata dve poti. Prva je uradna, ki je bila na začetku občinska, a jo je nato zarasel gozd, zato večino ljudi pride po drugi poti, ki pa je privatna. Tam bi lahko lastniki postavili tudi zapornico, a to bi pomenilo le dodatne stroške. Obstaja pa še tretja pot. To je okoli dvesto metrov dolga tlakovana steza, ki iz vasi vodi v dolino. Če bi jo očistili, bi zagotovo predstavljala zanimiv sprehod.

Foto: Luka Černe
Foto: Luka Černe

Manjša gručasta vas z značilno briško arhitekturo

Briški Slapnik trenutno šteje 17 opuščenih hiš. Slikovita, a več desetletij zapuščena briška vasica je polna zanimivih motivov in prelepih kamnoseških detajlov, ki so slikarjem in fotografom prava paša za oči. »Vas je bila izbrana, ker ima visoko kvaliteto arhitekture. Ima ohranjene arhitekturne elemente, ki jih ostale vasice v Brdih nimajo,« navaja Alessio Princic, arhitekt in vodja skupine za obnovo Slapnika.

Pozornosti vredni so spretno sezidani zidovi iz sivorjavega kamna, značilnega za Brda. V strnjeno vas z ozkimi prehodi in ulicami so umeščeni razpadajoči leseni balkoni, zamrežena okna in položne strehe, krite s skrlami ali žlebniki. Tradicionalno stavbarstvo se kaže v večinoma nepobeljenih kamnitih fasadah in z zunanjim stopniščnim dohodom v nadstropne prostore. »Najlepše je ravno to, da se je gručasta vas razvila od hiše do hiše. Gre za zelo romantično vasico s kompleksno arhitekturo,« še doda.

Ljubitelje etnoloških znamenitosti pritegnejo značilnosti vinogradniškega, kletarskega in sadjarskega izročila. Slapnik je bilo nekoč izrazito premožno kmečko naselje, Slapenci pa so svoje pridelke iz sadovnjakov in vinogradov, vključno z njihovim najboljšim kostanjem, prodajali po Italiji. Briške hiše je dodobra razmajal potres, ki je Furlanijo in Posočje stresel leta 1976. Sledilo je več desetletij zapuščine, kamnite razvaline in razpadajoče hiše pa si je prilastil neukročen bršljan.

Foto: Luka Černe

Obnova pod budnim očesom spomeniškega varstva

Načrtov za arhitekturno in urbanistično revitalizacijo Slapnika je bilo v preteklosti že kar nekaj. Vas je leta 1985 postala spomenik nepremične kulturne dediščine lokalnega pomena. Zaradi značilne briške arhitekture je torej spomeniško zaščitena, kar pomeni, da jo bodo morali v okviru resničnostnega šova restavrirati. Kot vodjo skupine za obnovo Slapnika je občina izbrala arhitekta Alessia Princica, ki vas Slapnik vidi kot kraj z identiteto.

Večjih posegov, ki bi okrnili videz vasice, ne bo smelo biti. Princic dodaja, da se bo vzdušje prostora pod očesom spomeniškega varstva poskušalo ohraniti, kljub temu pa bo določen poseg zaradi zagotovitve ustrezne potresne varnosti potreben: »Zaradi tega se ne bodo mogli uporabiti isti materiali, ki so že v vasi, se pa lahko prav tako naredi neko moderno arhitekturo po stari logiki.«

Glavni arhitekt je Slapniku pred tremi desetletji, ob koncu študija na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo, posvetil tudi zaključno diplomsko nalogo. »Takrat so bile v vasi še terase, ki so bile del arhitekture, potem pa se je vas začela razvijati od hiše do hiše,« doda. Z občine Brda opisujejo, da naj bi revitalizacija Slapnika imela dva glavna dela – v prvi fazi obnova vseh 17 objektov v skladu s smernicami spomeniškega varstva, kasneje pa naj bi ta samooskrbno evropska vas prerasla v razpršeni hotel. »Ta pa se bo organiziral le pod pogojem, če bodo v vasi živele vsaj dve ali tri stalne družine, ki se bodo ukvarjale s kmetijstvom, živinorejo in oddajanjem hotelskih sob. Slapnik ne sme postati le spalno turistično naselje, ampak živahno naselje s kulturnim turizmom,« spomni Princic in doda, da se projekt obnove še ni začel, saj glavni problem predstavlja prav lastništvo. »Ko bo investitor v celoti postal lastnik celotnega naselja, se bo projekt lahko začel izvajatiX

Be the first to comment on "Vasica kamna in bršljana"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*