Transparentni krožnik

Zala Čas        

Alternative mesnim izdelkom polnijo police trgovin, zadovoljujejo številne gurmane in vabijo množice ljudi na kulinarične dogodke, kot je Vegafest. Okus in podoba se tako približata živalskemu izdelku, da ljudje skoraj ne opazijo razlike. Kako naj torej mesna industrija ustavi potencialno konkurenco, ki »krade« okus in podobo njihovih izdelkov? »Ime zrezek moramo uporabljati za pravi zrezek,« bi rekel član odbora za kmetijstvo Éric Andrieu.

Evroposlanci iz odbora za kmetijstvo so v Bruslju predlagali preimenovanje vegetarijanskih izdelkov – vegi burger boš tako dobil ob naročilu vegi ploščka oziroma ob imenu, ki ne bo asociiralo na meso. Na odboru za kmetijstvo si namreč želijo večjo transparentnost rastlinskih izdelkov, njihova imena pa naj ne bi podala natančnih informacij o samem izdelku.

Težko gremo mimo dejstva, da je zanimanje za alternativo mesu v porastu, kar je opazno tudi v največjih svetovnih verigah s hitro prehrano. Podjetje Impossible Foods, ki proizvaja brezmesne hamburgerje in jih dostavlja verigam, kot je Burger King, se sooča s tako rekoč všečnimi nevšečnostmi – povpraševanje po njihovih izdelkih celo presega ponudbo. Vegetarijanska in veganska prehrana imata vse več podpornikov, predvsem med mladimi.

Živinoreja pa se v istem času sooča z raznimi očitki – ne govorimo samo o tistih s strani vegetarijancev in veganov, katerih izbira, zakaj bodo nekaj položili na svoj krožnik, izvira iz osebnih prepričanj, pač pa o tistih s strani znanstvenikov, ki prepoznajo v človeški prehrani temeljni ključ za preživetje planeta.

Morda poslanci res sestavljajo boljši jedilnik, ker prevara transparentnosti imen zmede ljudi, vendar o tem, da lahko na ulici srečaš psa Luko, mačko Anastazijo in otroka Lassie, pa iz Bruslja še ni bilo sluha.

Januarja letos je EAT Lancet komisija, ki združuje več kot 30 znanstvenikov z vsega sveta, predlagala, da bi se ljudje manj prehranjevali z mesom, saj naj bi to pripomoglo k naši boljši prihodnosti. Zmanjšanje proizvodnje mesa, še posebej govejega, bi prineslo ugodne okoljske spremembe zaradi posledičnega zmanjšanja izpusta toplogrednih plinov. Morda bi tako res rešili planet, a bi hkrati s padcem mesne industrije naleteli na uničujoč domino efekt na ekonomskem trgu.

V predlog preimenovanja se vpletajo ekonomski interesi, ki želijo zaščititi mesno industrijo in njihove profite, kar pa v Bruslju ostro zanikajo. Poteza poslancev kaže bolj na ukrep »rešimo mesno industrijo«, ki v zadnjem času izgublja dobiček, ne samo zaradi večjega števila vegetarijancev, ampak tudi zaradi pomanjkanja kvalitetnega in zdravega mesa. Evropski trg se dnevno sooča z nevarnostmi, kot sta uvoženo prašičje meso, ki ga ogroža prašičja kuga, in bolno poljsko meso, ki je povzročilo pravi mednarodni škandal.

Morda poslanci res sestavljajo boljši jedilnik, ker prevara transparentnosti imen zmede ljudi, vendar o tem, da lahko na ulici srečaš psa Luko, mačko Anastazijo in otroka Lassie, pa iz Bruslja še ni bilo sluha – mogoče zato, ker na tem področju nihče ne pogreša žvenketanja cekinov. X

Be the first to comment on "Transparentni krožnik"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*