Slovenec, ki ni »slovenceljski«

Foto Sabina Zorman

Portret Aleksandra Čeferina

Staša Pust

Slovenec, ki se ne boji kakršnegakoli pritiska in nima težav s samozavestjo, od septembra 2016 uspešno krmari ladjo Evropske nogometne zveze (Uefe).

O Slovencih pravi, da smo preveč bogaboječi in se premalo cenimo. Intervjujev ne daje pogosto. Škoda, saj je izredno zanimiv sogovornik. V svojih odgovorih je premišljen in nikoli zaletav. Preudaren, če želite.

Čeprav so Čeferina nekateri v Uefi večkrat podrezali, zakaj odgovarja na kratko, jih je, kot se od njega pričakuje, na kratko odpravil: »Povem toliko, kolikor imam povedati.« Previden pa je tudi z obljubami in velikimi načrti, čeprav si jih je za svoj mandat zadal kar nekaj. Za prioritetno nalogo je postavil zmanjšanje razlik med velikimi oziroma bogatimi klubi in reprezentancami ter tistimi, ki se ne morejo pohvaliti z velikim kosom pogače, ki ga (lahko) prinaša nogomet. Korak v tej smeri je nakazal z ustanovitvijo Evropske druge lige in Pokala narodov.

Roka pravice mu ni tuja

Da je vešč javnega nastopanja in govorjenja, ni skrivnost, saj si je dolga leta kruh služil prav z jezikom. Tega je od leta 1991, ko je diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti, uspešno vrtel na sodiščih. Zastopal je vrsto različnih strank, večinoma iz višjih slojev slovenske družbe, med drugimi tudi Alenko Bratušek in Zorana Jankovića, ki sta se znašla v navzkrižju z zakonom. V večini je branil poklicne športnike in športne klube, med njegove funkcije sodi tudi članstvo v izvršnem odboru NK Olimpija Ljubljana.

Prihaja iz Grosuplja in je srednji izmed treh sinov, ki so se rodili znanemu odvetniku Petru Čeferinu. Družina Čeferin ima odvetniški poklic v krvi, saj so se z njim ukvarjali Aleksandrov dedek, oče, brat in tudi teta. Očetova odvetniška družba, katere predsednik upravnega odbora je prav Aleksander, je po številu odvetnikov največja v državi. Družinska kosila so bila tako pogosto začinjena s pogovori o odvetniški praksi. Pridnost in delovne navade pripisuje materini vzgoji, ki svojim otrokom ni dovolila poležavanja niti ob koncih tedna.

Foto: Maja Pavlin

Z udejstvovanjem v športni funkcionarski eliti, najprej domači in nato tuji, je njegov odvetniški poklic trenutno v zamrznjenem statusu, saj v odvetniški pisarni ne preživlja veliko časa. Tega nasploh manj prebije v rodni Sloveniji, kamor prihaja le ob koncih tedna, ko zaključi z delom v pisarni Uefe v švicarskem Nyonu.

Družina, ki jo sestavljajo žena Barbara, tri hčere in štirje psi, še vedno predstavlja pomemben del njegova življenja. Pravi, da jih je njegova odsotnost celo bolj povezala, saj med vikendi bolj izkoristijo skupni čas, ki ga preživljajo tudi na vikendu v kočevskem pragozdu.

Športnik tudi po duši

Šport pa ni samo v poklicnem smislu pomemben del njegovega vsakdana, saj ga redno prakticira tudi v prostem času. Poleg jutranjim vajam karateja, se posveča meditaciji, vsak dan pa naredi tudi ogromno sklec, s katerimi vzdržuje kondicijo. Na začetku 80. let je bil pri takrat tretjeligašu Grosuplje soigralec sedanjega selektorja U-21 Primoža Glihe. Treniral pa je tudi košarko in karate, pri katerem je imetnik črnega pasu 2. dan.

Rojen je v znamenju tehtnice, zato ne čudi, da vsako odločitev pred izvršitvijo večkrat »pretehta«. »Aleksander pred vsako odločitvijo pozorno posluša argumente pro et contra. Ko pa jo sprejme, jo vedno dosledno izvede. Nihče ga ne more prepričati o nasprotnem. Tudi jaz ne,« je o odločnosti svojega sina za Večer zapisal njegov oče Peter Čeferin. Vztrajnost ga je pripeljala tudi do tega, da je že večkrat prevozil Saharo.

Poštenost in trud sta bila v družini Čeferin na prvem mestu. Veliko k temu doprinese njegov značaj, kar potrdi Aleksander sam: »Če nimaš notranjega zagona, se sicer lahko povzpneš, a daleč ne bo šlo.« Pri njem je šlo vse do vrha najpomembnejše nogometne krovne organizacije, na čelu katere bi lahko bil vse do leta 2031, kar pa ni njegova želja.

Preberite si še ekskluzivni intervju z Aleksandrom Čeferinom, ki ga je decembra 2018 dal za Klin.

Be the first to comment on "Slovenec, ki ni »slovenceljski«"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*