Pripnite pasove, smo v 21. stoletju

Foto: Pexels

Monika Oset

Foto: osebni arhiv

Adijo, komunizem. Živijo, potrošništvo. Zbogom, pisma, zdaj so e-maili. Pa telefoni, internet, digisvet in ne vem kakšni »kinezrski gadžeti«, ki so za naše dedke znanstvena fantastika. Informacijska doba, roboti, umetna inteligenca, seznamu kar ni in ni konca. Kdaj ste nazadnje dan preživeli brez interneta, če ne živite ravno v zadnji dolini Zgornje Savinjske doline?

Svet in Slovenijo je zajela tehnološka modernizacija, vendar pa po drugi strani postrani gledamo punco na bančnem okencu s pirsingom v nosu ali pa šoferja šolskega avtobusa s tatujem. Tudi geji in lezbijke niso nobena mutirana pasma Nezemljanov z zlimi nameni.

Če ste se navadili iz antene na strehi preiti na optiko, iz stacionarnega telefona na prenosnega, je mogoče tudi čas, da se naučite, da LGBT ne pomeni okrajšave za Letno globalno blogersko tekmovanje.

Da ne bomo zašli v skrajnosti. Že tisti, ki imajo svojevrsten stil oblačenja, so po navadi deležni cele vrste obtoževalnih pogledov. Pa čeprav povsod slišimo, kako pomembno je, da se oblačimo za svoje dobro počutje, in da je treba gojiti notranjo lepoto. Tukaj se vsa slovenska naprednost ustavi. Iphoni žal ne naučijo empatije in sprejemanja. Potrošništvo je zasenčilo unikatno.    


Iphoni žal ne naučijo empatije in sprejemanja. Potrošništvo je zasenčilo unikatno.   

Mogoče »prestolničarji« tega ne občutijo tako zelo močno, pripadniki drugih kotlin pa se s tem srečujejo na dnevni ravni. Čeprav po vseh večjih svetovnih mestih vlada nekakšen hipstersko-androgen novodobni stil, visoke vzorčaste nogavice in nad njimi zavihane hlače, v neki vasici dobijo skoraj toliko pozornosti kot Reka ljubezni.

Vse, kar ni zlikano na rob, ne diši po dragem, se ne blešči v napisih prestižnih znamk in seveda ni dokumentirano na kakšnem izmed socialnih omrežij, je na meji družbeno sprejemljivega. In kako potem poskrbeti, da bo tvoj notranji jaz deloval, kot je treba, če lahko človeka iztiri že sprehod do trgovine?

Pokličeš številko za samopomoč, posežeš po tabletah oz. različnih vrstah rastlin ali pa je morda čas, da se poglobiš sam vase, izvajaš jogo, prebereš kaj od Luise Hay in postaneš energetsko povezan z vsemi sedmimi čakrami ter pozabiš, da zemeljski svet sploh obstaja. Ali pa vzameš kladivo in žeblje ter ljudem vbiješ v glavo (ne poskušajte tega doma), da ni ves svet ustvarjen binarno.


Vse, kar ni zlikano na rob, ne diši po dragem, se ne blešči v napisih prestižnih znamk in seveda ni dokumentirano na kakšnem izmed socialnih omrežij, je na meji družbeno sprejemljivega.

Vendar je vse to nesmisel. Dokler se posamezniki ne bodo zavedali, da »strength lies in differences, not in similarities«, kot je rekel uspešen poslovnež in avtor mnogih poučnih knjig Stephen Richard Covey, bo naslednja svetovna ideologija res postala robotizem. Vse in vsi po istem kopitu.

Zato dame – tiste, ki želite –, le pograbite svojo Michael Kors torbico, gospodje pa nadenite Hugo Boss obleko. Vaša eleganca bo brez primere, od spoštovanja bo kar prekipevalo, všečki na Instagramu pa bodo raketno naraščali. Vendar pa si prej poglejte, koga je sprva razveseljevala takšna Bossova ekscelenca, in se vprašajte, kdo ste.

Be the first to comment on "Pripnite pasove, smo v 21. stoletju"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*