Poročilo: Delavnica Kako ustaviti lažne novice

Kako ljudem lahko pomagamo opustiti slabe medijske navade in jim povrniti zaupanje v profesionalno novinarstvo?

Kaja Stepančič  

Na sedežu Društva novinarjev Slovenije je Jessi Hollis McCarthy, predavateljica pri NewseumED, na delavnici »Kako ustaviti lažne novice« poudarila pomen izboljšanja medijske pismenosti. Ta pripomore k pravilnemu razumevanju informacij in njihovem presojanju, boljšemu razumevanju medijev in delovanja novinarjev ter zmanjšuje zmedo glede lažnih novic.

“Od novinarjev je odvisno, ali se bodo poglabljali v raziskovanje zgodbe in ali se bodo ob napakah, ki se zgodijo, tudi ustrezno odzvali. In to je tisto, kar loči profesionalno novinarstvo od vseh drugih objav na socialnih omrežjih – odgovornost, ki jo imajo do informacij, ki jih posredujejo.”

– Jessi Hollis McCarthy
Problema lažnih novic ne moremo odpraviti čez noč. Foto: Časoris

Eden izmed problemov, s katerimi se vsakodnevno soočamo, so lažne novice, ki pa niso nov pojav. »Velik delež prebivalstva meni, da je težko vedeti, katerim informacijam zaupati. Pogosto tudi ne vedo, kako naj do določenih informacij sploh dostopajo. To je postal globalni problem,« je povedala McCarthyjeva.

Zato je treba prikazati pomembnost in vrednost kritičnega konzumiranja novic ter ponovno zgraditi zaupanje v medije, ki ponujajo kakovostne informacije in preverjajo dejstva ter se tako trudijo javnosti posredovati natančne in transparentne novice.

»Določena informacija lahko vzbudi javni diskurz, a ta ne more biti dosežen, če javnost mediju in novinarstvu ne zaupa,« razloži McCarthyjeva. Javni diskurz o lažnih novicah lahko vodi v globlje teme, kot so manipulacija in propaganda ter njun vpliv na občinstvo.

“Niso vse lažne novice slabonamerne. Nekatere so namenjene zabavanju občinstva, spet druge pa manipulaciji.”

– Jessie Hollis McCarthy

Kako torej pomagati ljudem:

  • pri opuščanju slabih medijskih navad?
  • razlikovati med resničnimi in lažnimi novicami?
  • pridobiti takšne kompetence, da bo vsakodnevno filtriranje informacij postala navada?

Tehnika prepoznavanja lažnih novic, ki jo je predstavila McCarthyjeva, temelji na enakem načinu preverjanja in obdelovanja informacij kot ga uporabljajo novinarji. Pri tem upoštevamo dokaze, vire, širši kontekst, občinstvo, namen in oblikovanje posamezne novice.

»Niso vse lažne novice slabonamerne. Nekatere so namenjene zabavanju občinstva, spet druge pa manipulaciji. Ko poznaš razlog za njen nastanek, lahko razumeš njen pomen. Skozi spremljanje različnih novic, lahko razumemo, kako se te širijo,« je razložila predavateljica.

Z vajo hitreje prepoznamo lažne novice. Foto: IFLA

Tudi medijska nepismenost postaja problem. Ljudje ne vidijo celotnega poteka dela, ki ga novinar opravi za oblikovanje enega novinarskega prispevka, kar jih še dodatno zmede: »Javnost vidi le končni izdelek, kar pomeni, da med iskanjem informacije ne vedo, kako je ta nastala oz. kako je zgrajena.« Ob tem je poudarila, da je cilj profesionalnih novinarjev natančnost, poštenost in jasnost. Novinarji se morajo tako večkrat vprašati, kako dobro širša javnost razume delo novinarja, kako bi novinarstvo približali javnosti in kako najti skupne točke z občinstvom.

Prikazala je tudi etične dileme, s katerimi se novinarji vsakodnevno srečujejo – odločanje med ustvarjanjem novice in pomoči ljudem: »Tu ni nikoli popolnoma enotnega in pravilnega odgovora, a v očeh javnosti očitno novinarji nikoli ne morejo zmagati.«

Iz preteklih izkušenj predavateljice je pomembno postaviti običajne ljudi v vlogo profesionalnega novinarja. »Ko posameznike tako aktiviramo, jih res pripravimo do razmišljanja o procesu nastajanja novice. Vprašamo jih, kaj bi sami želeli objavljati v medijih in kaj bi vplivalo na njihova življenja,« je razložila.

Foto: Časoris

Rešitev problema torej zahteva sodelovanje z javnostjo in novinarji ter uporabo ustrezne tehnologije. Kot je povedala McCarthyjeva, »ni dovolj delati le z ljudmi in jim pomagati pri dostopu do kvalitetnih informacij, temveč tudi s tistimi, ki jih ustvarjajo, torej z novinarji, katere izobražujemo in podpiramo.«

Problema ne moremo odpraviti čez noč, lahko pa vzbudimo kritično mišljenje, ki vodi v boljše sprejemanje odločitev ter učinkovite rešitve za zmanjšanje števila in vpliva lažnih novic. »Z vajo postane njihovo prepoznavanje hitrejše, odgovora pa ni vedno enostavno najti. Lažne novice se bodo vedno lahko dogajale in ljudje jim bodo verjeli,« je še dodala.

Be the first to comment on "Poročilo: Delavnica Kako ustaviti lažne novice"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*