Vsak človek nekaj skriva

Foto: IMDB

Dekle na vlaku (2016)

Barbara Petrovčič

Popolne predstave, ki si jih o nečem zgradimo, niso nujno resnične. Da morda ne poznamo celotne zgodbe, nam da vedeti film v režiji Tata Taylorja, ki je med drugim, prav tako po knjigi, zrežiral z oskarjem nagrajene Služkinje (The Help, 2011). Življenja drugih niso idealna in naša življenja niso nujno slabša. Dekle na vlaku s protagonistko Rachel nazorno prikaže, kako so se njene predstave o drugih pričele krhati. Hkrati pa je postajala iz trenutka v trenutek odločnejša, da stvarem pride do dna, zaradi česar se je začela postavljati na svoje noge ter se zanašati na svoj trezen spomin. V razvoju filma vidimo njeno premagovanje vzponov in padcev. Realen konec se zdi razumljiv, saj dovolj pesimistično gleda v prihodnost.

Paula Hawkins, avtorica romana, po katerem je film posnet, je sprva pisala romantične romane, ki ji niso prinesli veliko uspeha. Njen zadnji poskus, preden bi pisateljsko kariero obesila na klin, je bila knjiga Dekle na vlaku, ki je nepričakovano doživela velik uspeh. Dogovor o filmski adaptaciji je bil sprejet, še preden je bila knjiga do konca napisana.

Roman najbolje opredelimo kot psihološki triler, in sicer brez idealnega lika. Pripovedovalke romana so tri – Rachel, Anna in Megan, njihove zgodbe pa niso sočasne, vse pa se približujejo sedanjosti. Takoj na začetku izvemo, da je Rachel alkoholičarka, ki se vsak dan z vlakom vozi v London. Zagrenjena je, osamljena, veliko preveč pije in razmišlja. Opazuje hiše, mimo katerih vozi vlak, in si zamišlja življenja ljudi, ki v njih živijo. Vidi jih popolne, srečne, idealne. Tudi sama je včasih živela tam, vendar nerada pogleduje proti hiši, v kateri zdaj živi njen bivši mož z novo ženo in hčerko. Najraje si ogleduje hišo številka 15 in par, ki v njej živi. V mislih jima da imeni, Jess in Jason. Zdita se ji najlepši in najbolj zaljubljen par daleč naokoli. Ideal. Dokler nekega dne skozi okno vlaka ne uzre Jess z drugim moškim, kar ji začne rušiti predstave. Potem je naenkrat Jess pogrešana, Rachel pa z ogromno luknjo v spominu poskuša pomagati najti izginulo žensko, za katero se izkaže, da je bila umorjena.

Lahko bi rekli, da se film konča srečno. Izvemo, kdo je morilec, Rachel pa se povrne spomin. Konec je šokanten in nepričakovan. Ugotovimo, da »dobrih« likov v tej zgodbi pravzaprav ni. Nekateri se izkažejo za nevarnejše; patetičnost drugih, ki gledalce sprva nervira, sčasoma postane razumljiva. Na koncu se gledalcu Rachel celo priljubi. Čeprav se sprva ne zdi nič kaj simpatična, sčasoma začneš navijati zanjo. Vsakič, ko poseže po novi steklenici, upaš, da si bo premislila, se ustavila, ostala pri enem kozarcu. Se nehala vtikati v tuja življenja in spravila v red svoje. Čeprav tega ne stori, ne odložimo knjige in ne odidemo iz dvorane. V svoji šibkosti, samopomilovanju in težavah, ki so jo privedle do alkoholizma, se zdi človeška, prepoznaš jo kot glavno junakinjo. Prav njena ranljivost in neverodostojnost misli ter spominov pri občinstvu vzbudita željo po odkrivanju resnice. Vsi liki se soočajo z vsakdanjimi težavami – spoprijemajo se s spremembami, z izgubo službe ali moža, z izgubo ali nezmožnostjo imeti otroka ter z željo po perfekciji.

Za razliko od knjige film zgodbo pospeši. Knjiga si vzame veliko več časa, da razloži ključne informacije, medtem ko so v filmu spretno vključene brez posebnega poudarka, a tako, da razberemo pomen, ki ga imajo za nadaljevanje dogajanja. Ob koncu ostane tudi nekoliko grenak priokus – gledalci se zavedamo, da zgodba še zdaleč ni končana. Ni konca, kot so v ljubezenskih romanih, Rachel ima pred seboj namreč nove vzpone in padce. Izkušnja jo je spremenila, ji pomagala priti do spoznanj, ki ji bodo tudi v prihodnje pomagale premagati težave. Ne gre le za vprašanje, kdo je morilec, temveč za smisel, ki ga v življenju iščemo in potrebujemo. Zgodba postavlja vprašanje, kje je meja radovednosti in vtikanja v tuje zadeve, hkrati pa kaže zlo naravo ljudi, ki na prvi pogled to niso.

Foto: IMDB

Be the first to comment on "Vsak človek nekaj skriva"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*