Bi William Binney lahko preprečil 11. september 2001?

Foto: Kinodvor

Dobri državljan (2016)

Patricija Fašalek

Po aferi z Edwardom Snowdnom in vseh nedavnih terorističnih napadih dokumentarni film Dobri državljan (A Good American) dodatno in relevantno pojasnjuje skrivnosti Nacionalne varnostne agencije (NSA). Na dan privleče zaupne informacije, ki šokirajo s koruptivno in sebično naravo, hkrati pa segajo v samo jedro in zgodovino te institucije, ki naj bi bila po izjavah njihovih bivših zaposlenih sposobna preprečiti teroristični napad 11. septembra 2001.

Dokumentarec, ki je delna biografija Williama Binneyja, ameriškega kriptomatematika, se prične z njegovim vstopom v NSA v času vietnamske vojne. Sočasno lahko spremljamo razvoj NSA in glavnega lika, dobrega državljana Billa, ki je svoje življenje posvetil dešifriranju sporočil vojnih nasprotnikov in terorističnih organizacij. Bill je v času svojega služenja pri NSA zasnoval nadzorni in analitični sistem, cenovno ugoden, z vgrajenim varovanjem posameznikove zasebnosti in usposobljen za uporabo v letu 2000. Bil naj bi tako učinkovit, da bi »zagotovo preprečil 11. september«, če bi mu NSA le odobrila delovanje in ga ne v celoti zaprla zaradi drugega, dražjega in slabšega programa, ki so ga nekaj let kasneje ukinili zaradi neučinkovitosti.

Čeprav proti koncu filma izvemo, da je vse podatke, ki bi črno na belem potrjevali izrečene besede glavnih govorcev, ukradla državna policija, je največja pomanjkljivost tega dokumentarca pomanjkanje dokazov. Vsi glavni nosilci zgodbe so bivši zaposleni pri NSA, ki so delali na projektu ThinThread, o katerem govorijo, zato jim lahko verjamemo le na besedo. Vsi posnetki dokumentov, dela in dejanj zaposlenih pri NSA so prirejeni za film, kar je zelo opazno predvsem v kontrastu z medijskimi posnetki vietnamske vojne in terorističnega napada 11. septembra, ki so jih vključili na začetku in koncu dokumentarca. Kljub slabim dokaznim gradovim pa je pojasnitev tega tako čustveno obarvana in podkrepljena z verodostojnimi argumenti, da je resnično težko dvomiti v njihove besede.

Ritem narativizacije nekoliko neuravnoteženo ustvarja nihanje med dramatično napetostjo, ki jo ustvarjajo pompozni stavki in napeta glasba, ter resnobnim čustveno neobarvanim tonom, kjer se skozi prvi dve tretjini zgodba snuje na podlagi historičnih dejstev in predstavitve Billovega dela. Kadri, ki prikazujejo mladega Billa, so spretno izvedeni z osredotočenjem na navidez nepomembne predmete in zameglitvijo osebe, kar ne le odvrne naše pozornosti od ‘neresničnega’ igralca, temveč dodaja mistiko, v kateri je bival Bill v času, ki ga je posvetil reševanju ugank in dešifriranju kod.

Morda nekoliko nenavadni za dokumentarno formo so simbolični kadri, v katerih je govor pripovedovalca oziroma karakterja iz zgodbe pospremljen s posnetkom, ki vizualno reflektira povedano z naravnimi pojavi. Tovrstni kadri so v določenih delih filma odlično postavljeni in se skladajo na vseh ravneh: vsebina govora je sinhrona s spremljevalno glasbo in vizualno podobo, ki jo prikazujejo. Vendar pa niso vsi kadri tako precizno dodelani in na kar nekaj točkah se izgubi rdeča nit vseh elementov. Težko je namreč slediti izjavam o pretresljivih dejanjih, razkrinkanju korupcije NSA, o osebnih motivih in pokvarjenosti, če se na zaslonu prikazujejo zelena trava, cvetoča drevesa in vrabčki, vse to pa je pospremljeno s ptičjim petjem in vsesplošnim vzdušjem spokojnosti in nepokvarjenosti. Med vsem tem na gugalnici sicer sedi eden izmed sogovornikov, katerega nedolžnost je na tak način lepo prikazana, vendar pa manjka zmernost, ki bi gledalcu dovoljevala, da bi lahko zares sledil pripovedovanemu.

Veliko pohval gre predvsem tonu zgodbe, ki je našel ustrezno vmesno pot med senzacionalističnim prvoosebnim pripovedovanjem komercialnih dokumentarcev ter resnobnim tretjeosebnim pripovedovanjem vzgojnih dokumentarcev. Pri gledalcu tako ohranja zanimanje in napetost, vendar pa ne gre v skrajnosti, kjer bi mu prek avdiovizualnih efektov in čustvene zaigranosti narekovali, kaj naj si misli in kako naj se počuti.

 

Be the first to comment on "Bi William Binney lahko preprečil 11. september 2001?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*