Zadnji primer gospoda Holmesa

Foto: Wikimedia Commons

Gospod Holmes (2015)

Ana Smrekar

Ameriški režiser Bill Condon, z oskarjem nagrajen tudi za najboljši scenarij, je dogajanje misteriozne drame postavil na angleško podeželje sredi prejšnjega stoletja. Ostareli Sherlock Holmes je svojo kariero končal že pred tridesetimi leti in sedaj na mirnem podeželju zanj skrbita hišna pomočnica in njen enajstletni sin Roger. A gospodu Holmesu miru ne da dejstvo, da se nikakor ne more spomniti svojega zadnjega primera, od katerega mu je ostala le fotografija neznane ženske in njena rokavica. Za izgubljenimi spomini se odpravi celo na Japonsko, kjer naj bi rasla korenika, ki preprečuje senilnost. Iz pozabe ga izvleče Holmesov velik oboževalec Roger, ki od njega zahteva, naj nadaljuje s pisanjem. Tako se začne še zadnje potovanje v neverjetni um ‘najslavnejšega detektiva na svetu’.

Ian McKellen se je popolnoma vživel v vlogo ostarelega, napol dementnega starca, čeprav se vnaprej ni veliko pripravljal na snemanje. Nič manj za njim ne zaostajajo drugi, po svetu manj znani igralci. Skupaj soustvarjajo popolnoma nove zgodbe o Sherlocku Holmesu, ki je v filmski resničnosti popolnoma drugačen kot ga v svojih zgodbah prikazuje njegov zvesti sodelavec Watson.

Kadri si ne sledijo kronološko, ampak po Sherlockovih spominih skačejo iz sedanjosti v bližnjo in daljno prihodnost, a gledalca to ne zmede in zmožen je slediti dogajanju. Ob resnobnosti zgodbe in gledalčevim vseskozi prisotnim občutkom pričakovanja vrha dramskega trikotnika igrajo sproščujočo vlogo v filmu komični vložki, ki pa niso plehki ali izsiljeni. Hkrati je filmska zgodba prežeta s toplino, namreč Holmes do svojega ‘pomočnika’ Rogerja čuti posebno naklonjenost, saj v malem Rogerju vidi sebe. Holmesova modrost in znanje pa sta za dečka s polpismeno mamo samo dva od vzrokov, da je detektiv zanj tako velik vzornik.

Film je posnet po knjigi A Slight Trick of The Mind in je v vsej poplavi detektivskih filmov nekaj svežega, že s tem, da se ne osredotoča le na samo reševanje detektivskega primera, temveč tudi na druge vidike življenja ob reševanju primera.

Be the first to comment on "Zadnji primer gospoda Holmesa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*