V iskanju boljšega sveta

Foto: Youtube

Dheepan (2015)

Ana Smrekar

Francoska drama sledi uporniku v državljanski vojni Dheepanu od trenutka, ko se odloči zapustiti Šrilanko in se odpravi v Francijo za boljšim življenjem. Sivadhasan, kot je Dheepanu v resnici ime, je borec Tamilskih tigrov. Tamilski tigri so bili člani vojaške organizacije z enakim imenom, borci za ustanovitev neodvisne komunistične države na severovzhodu Šrilanke. Da bi Sivadhasan lažje dobil dovoljenje za bivanje v obljubljeni deželi, s seboj vzame še neznano žensko in deklico, da se skupaj izdajajo za družino. V Parizu se zaposli kot hišnik v zanikrnem predmestju in poskuša s poštenim delom preživeti novonastalo družino. A niti tu se ne more izogniti nasilju. Zaradi spleta okoliščin še zadnjič pokaže obraz treniranega in nevarnega tamilskega upornika.

Dheepan je delo francoskega režiserja, scenarista, producenta in igralca Jacquesa Audiarda in je prvi film, posnet v tamilskem jeziku in s tamilskimi igralci, ki je na filmskem festivalu v Cannesu dobil zlato palmo. Za glavne protagoniste so to prve velike vloge v celovečernem filmu.

Audiard ne omeni vzrokov in posledic državljanske vojne na Šrilanki, saj za nadaljnje dogajanje filma niso pomembni. Veliko pozornost posveti ljubezenskemu vidiku zgodbe, a hkrati ne izpusti resnejših tematik, kot so nasilje, vera, nezaželenost v novem okolju, občutek tujosti in strahu, kulturni šok. Dogodke v filmu zelo hitro povežemo z aktualnim dogajanjem po svetu in ravno zato je film tako pretresljiv.

Dheepan izpostavi problematiko prisilnih migrantov in predmestij, v katerih živijo nasilneži, mladi brezdelneži in preprodajalci mamil skupaj z ostarelimi prebivalci in družinami. Skozi  film se pričakovanja, da se bo zgodilo nekaj slabega, stopnjujejo, dokler ne pripeljejo do vrha, ki je le še kaplja čez rob v že tako polnem kozarcu negativnih čustev Dheepana ter njegove žene in hčerke. Po vrhu pa sledi razplet, katarzičen konec, ki poskrbi, da gledalec iz dvorane odide z grenko-sladkimi občutki in spoznanjem, da ima življenjska palica dva konca.

Be the first to comment on "V iskanju boljšega sveta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*