Boj za pravice heteroseksualnega para

Foto: Koridor

Ni prostora za moške (2015)

Klara Podergajs

Še v času črno-bele televizije, ko ženske še niso imele veliko pravic, se začnejo kot po tekočem traku vrstiti brezočetovske zanositve žensk. Ironično se tem ženskam rojevajo samo deklice in tako se začne postopen upad moške populacije. Ženske zaprejo moške v rezervate in z njimi ravnajo kot da so redke, zaščite potrebne živali, čeprav v širši ženski družbi še vedno prevladuje mnenje, da so moški nepotrebna, skoraj škodljiva vrsta. V filmu spremljamo zgodbo najmlajšega moškega na svetu, sedemintridesetletnega Andrewa Myersa, ki dela kot varuška in gospodinja pri Iris Balashev in Terri Granger, ki živita kot partnerki. Iris ugotovi, da bi bilo treba moško vrsto ohraniti in to stori, ko na platno slika Andreweve podobe.  Kasneje  se Iris in Andrew zaljubita in s tem prekršita zakone.

To je film s trivialnim zapletom, v katerem morata protagonista, heteroseksualni par, iskati svoje mesto pod soncem za življenje v zvezi, ki je za razmere, prikazane v filmu, nenormalno, prepovedano. Film ironično prikazuje boj za pravice heteroseksualnega para, kot se danes podobno istospolni pari borijo za svoje pravice.

Pogovori z moškimi v rezervatih, kamor so jih zaprle ženske, intervjuji s profesoricami, poznavalkami moških, predstavnicami organizacij ženske vlade in mimoidočimi (seveda ženskami) na ulici pričajo o odličnem delu režiserja Marka Sayersa, saj gledalce prepriča, da gledajo pravi dokumentarec o tem, kako je ženska populacija prevzela svet. Z zanimivimi dialogi in monologi, ki resničnost prikazujejo rahlo sarkastično, predstavi, kakšen bi bil svet brez testosterona oziroma s pomanjkanjem le-tega. Ženske bi imele sicer veliko svobode pri kreiranju sveta, vendar bi jim nekaj manjkalo, se izkaže v filmu. To je moškost, ženske še vedno niso uspele iztrebiti privlačnosti med moškim in žensko. Tudi moški v filmu ne morejo brez žensk. Navkljub želji po ponovnem zavladanju in povrnjeni moškosti, ki naj bi jim jo ženske odvzele, jim ustreza ugodje, ki jim ga ženske nudijo v rezervatih.

Be the first to comment on "Boj za pravice heteroseksualnega para"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*