Na zadnji vlak proti spremembam

Foto: Sanja Gornjec

Mobilna aplikacija Delo Ekspres

Katarina Bulatović

Od sredine letošnjega poletja medijska družba Delo uporabnikom pametnih telefonov s svojo mobilno aplikacijo ponuja izbor sedmih kratkih in jedrnatih novic o dogajanju pri nas in po svetu. Kljub nekaterim pomanjkljivostim se zdi, da je ta novost vendarle znak, kako slovenske medijske hiše o spreminjajoči se vlogi novinarstva ne le razmišljajo, pač pa so se ji pripravljene tudi očitneje prilagoditi.

Od prvega oktobra pripravljajo v uredništvu vsebino med delavniki dvakrat, ob sobotah pa enkrat dnevno. Bralci lahko novice, izbrani kulturni dogodek in vremensko napoved prvič pregledajo ob jutranji kavi, med vožnjo z avtobusom ali prvim pregledom elektronske pošte, in sicer od šeste ure zjutraj, nato pa še enkrat ob šestih popoldne. Prijetno jih lahko preseneti premišljena, minimalistična in estetska vizualna podoba aplikacije, ki jo je med drugim opazila žirija 7. Bienala vidnih sporočil Slovenije in projekt uvrstila med finaliste. Zgolj dve osnovni barvi dajeta vtis profesionalnosti in resnosti, medtem ko navednica v znaku imena nakazuje na novinarsko ažurnost.

Morda nenavadna je odločitev o ohranitvi izbrane dnevne misli, ki jo lahko bralec prebere, preden ga aplikacija usmeri k sedmim novicam. Ker gre v večini za pronicljive, nikakor ne prežvečene citate, ti ne zmotijo, bolj pa zbode v oči sam izbor novic. Glede na število dnevnih dogodkov bi lahko bil veliko širši, še posebej na mednarodnem področju, hkrati pa bi se moral navezovati na dogodke dneva, v katerega se bralec šele prebuja. Zdaj se namreč zdi, da aplikacija ponuja zgolj okleščen del vsebine, ki so ga v uredništvu pripravili med naglico pokrivanja vsakodnevnih dogodkov in drugih obveznosti, celotno vsebino pa lahko bralec sicer prelista v časopisni izdaji ali prebere na spletu.

Delo Ekspres vključuje tudi Deloskop, ki je rubrika časnika, v kateri uredništvo priporoča obisk katere izmed kulturnih prireditev. Glede na število dnevnih dogodkov bi bilo v bodoče tudi pri tem smiselno premisliti o razširitvi in pomisliti tudi na tiste dogodke izven prestolnice, saj je trenutni izbor manj relevanten za prebivalce zunaj Ljubljane. Vendar pa je po drugi strani očiten spreten izkoristek prilagodljivosti mobilne aplikacije, saj v primeru izredne novice v uredništvu bralca z njo čez dan seznanijo ob takojšnjem vklopu mobilnih podatkov, še preden bi za informacijo lahko izvedel kje drugje.

Fotografije, ki spremljajo novice, so premišljeno izbrane in večinoma avtorske, pri čemer je domišljeno tudi to, da ena vedno izstopa, s čimer uredništvo bralcu nakaže, na kaj naj bo še posebej pozoren. Priročno se zdi tudi, da aplikacija zazna, katero izmed novic je bralec že prebral in jo posebej označi, smiselna pa je tudi umestitev novic v rubrike zaradi boljše preglednosti. Tudi občasno vključevanje videoposnetkov je zelo pohvalno, saj ti podkrepijo napisano in tam niso zgolj zaradi dekoracije.

Vložek v mobilno aplikacijo je torej spodbuden in za marsikoga zagotovo tudi koristen, saj lahko najde izbrane informacije na enem, zgoščenem mestu, kar je v poplavi podatkov več kot blagodejno. Da pa bi inovacija s priljubljenostjo dosegla dodaten denarni priliv ali se vsaj obdržala, je treba še naprej razmišljati o izboljšavah in pazljivem izboru vsebine, kjer je pomembno tudi to, da ostane pravopisno brezhibna. Bralec namreč nikoli ne sme dobiti občutka, da je opeharjen. V tem primeru bo podobno napisano hitro poiskal na spletnih portalih, ki mu branja ne bodo zaračunali. Ne glede na to, da dva evra na mesec za skoraj vsakodnevni odmerek novic ni veliko, vsak pred uporabo dobro premisli, ko mora denar vzeti iz svoje denarnice. Glede na padec časopisnih naklad, ki so se pri Delu v zadnjih desetih letih zmanjšale za več kot polovico, je videti, da se bo marsikateri bralec prej odpovedal mesečnemu avtorskemu delu kot pa kavi ob Ljubljanici.

Bralec nikoli ne sme dobiti občutka, da je opeharjen.

Be the first to comment on "Na zadnji vlak proti spremembam"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*