Zapiši svoj horoskop

Foto: Katarina Bulatović

Enja Zagoršek

Med uro in pol dolgi vožnji iz Ljubljane do doma sedim s štirimi neznanci. Zvok radia ne uspe prekriti nerodne tišine, ki navdaja sopotnike z občutkom vožnje v dvigalu. Končno nekdo prebije led z osnovnimi vprašanji in le nekaj minut kasneje zazveni: »Kaj pa študiraš?« »Novinarstvo,« odvrnem in zajemam sapo za debato o negotovi prihodnosti, prekarnem delu, minimalni plači, samostojnih podjetnikih in (ne)kakovosti slovenskih medijev. »O, super. To pa ni težko. Sem slišala, da se ves prvi letnik učite, kako pisati horoskop!« me zadene sopotnica in ustavi vse pripravljene besede, ki naj bi krojile debato naslednjih petdeset minut.

Spomnim se na utesnjujočo študijsko multimedijsko predavalnico, ki ni kos mnogim v tujini. Na seminarske naloge, narejene dan pred rokom oddaje. Mnoge povprečne eseje, ki so sami sebi namen. Nezainteresirane študente, ki ob povabilu na okroglo mizo zamahnejo z roko in dodajo »brezzveze«. Na prešeren nasmeh, ko profesor nekaj minut prej zaključi predavanje. Predstavitve, ki tako nastopajoče kot tiste v klopeh pustijo ravnodušne. Na težko pot do denarja za izvedbe projektov matičnega študentskega društva, ki jih poleg organizatorjev obiščejo le redke izjeme in na delo pišočih študentov, ki obleži na tleh predavalnic kritičnih in razmišljujočih družboslovcev. In nenazadnje boj za ocene, ki kot orožje uporabi učenje na pamet, iskanje bližnjic in malodušnost namesto znanja.

»Ne! Kje si pa kaj takega slišala?« ogorčeno vprašam. Na kratko razložim predmetnik naše študijske smeri, za katero kaže, da jo vsi poznajo bolje od bodočih novinarjev samih. Ko se mi zazdi, da je vse jasno, ponovno zadoni: »A potem se sploh ne učite pisanja horoskopov?«

Takrat mi misli ukradejo vsi študenti, ki v učenju iščejo znanje. Na tiste, ki namesto pritoževanja uporabljajo storilnost in akcijo. Na tiste, ki ob začetku študijskega leta ne povprašujejo po najlažjih izbirnih predmetih. In na nekatere člane društva, ki želijo izboljšati novinarsko poročanje, povečati kritičnost in hkrati biti povod v spremembe, krpati luknje študijskega programa, izostriti pogled in dovoliti zgodbam, da od sočloveka potujejo skozi sluhovod pišočega mladega misleca.

Ne vem, kje je ravnotežje med plavanjem mrtvaka po morju, ki počasi nosi telo v smeri obale, in med bojevitim kravlom proti toku na poti do odprtega morja. Vem pa, da z izjemo viharjev, ki lahko preusmerijo lebdeča telesa in ustavijo vztrajne plavalce, obe ekipi nosita popolnoma različne lastnosti, ubirata drugačne poti in njuna cilja ločujejo številni kilometri. Ne gre jih enačiti in iskati istih končnih ciljev za vse pomorščake. Čeprav ob napol prazni predavalnici dogodka, v katerega je vključenih delo številnih, morska sol zalije grlo in pljuskne v oči, to istočasno zapelje plavalca v pravo smer. Zato je težko ugotoviti, kje bodo oboji pristali. Če pa drži, da se za najboljše in najbolj vztrajne najde mesto, pa bodo plavalci na odprtem morju raziskovali barvno morsko gladino, mrtvaki pa ob obali morda brali horoskope izpod peres potopljenih kolegov.

Be the first to comment on "Zapiši svoj horoskop"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*