Življenje je en sam kaos

Foto: osebni arhiv

Širjenje idej na četrtem TEDxFDV

Konferenca z zaščitnim znakom TED (Technology, Entertainment and Design) je dogodek, kjer se delijo ideje, vredne širjenja. Gre za niz osemnajstminutnih govorov, v katerih govorniki na strnjen način povedo in razložijo določeno idejo ali svojo izkušnjo. Lastnik licence je neprofitna organizacija Sapling Foundation iz Amerike, ki jo vodi Chris Anderson v spomin na preminulo hči. Prvi TED dogodek je bil leta 1984 v Ameriki, drugje po svetu pa potekajo eksterni dogodki TEDx, za katere lahko organizatorji pridobijo licenco.

Na Fakulteti za družbene vede bo v Veliki dvorani 23. aprila četrti TEDxFDV. Letošnja ekipa, ki jo sestavlja 33 študentov FDV-ja, se na dogodek pripravlja od decembra. Po besedah glavne organizatorke Ive Gomboc je vsem članom skupna ambicioznost, želja po ustvarjanju in dobro izpeljanem dogodku. Tema letošnjega je kaos, saj se organizatorji strinjajo, da je življenje nered, z izbranimi govorniki pa bodo poskušali razbiti mit o njegovi negativnosti ter poudariti, naj od njega ne bežimo, ampak se iz kaosa raje učimo.

Kdo je Iva poleg organizatorke letošnjega TEDxFDV?

Lahko bi rekla, da sem oseba polna kontrastov. Skupaj s starši vodim izletniško kmetijo, sem navdušena gledališka igralka in tudi gledalka, nekdanja veterinarka, bodoča PR-ovka in voditeljica raznih prireditev. Sem navdušenka mode in zdrave hrane, verjamem v ljudi in moč misli. Lahko torej rečem, da je tema letošnjega TEDx moj sinonim, saj je moje življenje en sam kaos.

Kdaj si se prvič srečala s TEDx?

To je bilo dve leti nazaj. Ker načeloma spremljam svetovno dogajanje, pa tudi vse dogodke po Sloveniji, sem bila prav zaprepadena, kako da ga nisem že prej poznala. Letošnja misija celotne organizacijske ekipe je tudi ta, da razbijemo nepoznavanje TEDx. Dogodek je nekaj vrhunskega in nekaj, kar bi vsak moral izkusiti v življenju, saj vsakemu prinese pozitivno izkušnjo.

Kateri je tvoj najljubši TEDx govor?

Moj prvi in najljubši je govor Mance Košir. Je nekaj, kar bi moral slišati vsak, pa ne samo slišati, tudi občutiti. Ne samo, da je Manca oseba z neizmerno širino, pa ne le intelektualno, ampak gre predvsem za stvari, o katerih govori. Pravi, da je smrt največja učiteljica v življenju. Vprašaš se, zakaj ravno smrt, ampak ko poslušaš ta govor, si lahko vzameš debelo beležko, si zapišeš njen vsak stavek, ker je dejansko ta tak, da ti spremeni življenje. Ker ugotoviš, kdo smo ljudje, da nismo stroji, ampak čuteča bitja, ki se v vsej tej komercializaciji in kapitalizmu spreminjamo v brezčutneže. Noben drug me ni pustil pod takšnim vtisom.

Kaj je bistvo dobrega govornika?

Ni bistvo, da je govornik nekaj dosegel v življenju ali prestal nekaj hudega, ključno je, da pove svojo izkušnjo z življenjskim žarom, ko stopi na oder. Da tisti, ki posluša, to čuti.

Kako dosežejo govorniki dober in prepričljiv nastop?

Verjamejo v idejo, o kateri govorijo, kar pomeni, da verjamejo v svoje delo in svoje poslanstvo. Mi jim tekom vaj pomagamo, da govor izpilijo do potankosti, saj je v maksimalno osemnajstih minutah, kolikor jih ima posamezni govornik na voljo, izziv povedati bistvo.

Kako potekajo vaše priprave?

Začele so se že decembra, saj smo najprej morali poskrbeti za pridobitev licence, ker brez nje ne moremo delati pod imenom TEDx. Letos nas je v ekipi kar 33, zato smo se razdelili v pet skupin, in sicer program, kreativa, promocija, sponzorstva in logistika. Vsaka ekipa, ki ima tudi svojo vodjo, ima svoje naloge, redno pa se skupaj in po skupinah srečujemo tudi na sestankih, kjer se dogovarjamo glede podrobnosti. Tudi meni porazdelitev po skupinah olajša delo, saj lažje sledim celotnemu dogajanju in pomagam tam, kjer lahko.

Na podlagi česa ste izbrali govornike?

Najprej smo razmišljali, nato pa skupaj s celotno ekipo naredili ožji izbor. Z vsakim izmed potencialnih govornikov gremo potem na kavo in ga izprašamo vse podrobnosti. Na podlagi tega in ostalih stvari, tudi skrivnosti, potem določimo, kateri imajo tisto globljo idejo, ki jo je še posebej vredno širiti in ki bo pri obiskovalcih dosegla »wow učinek«.

Kaj je najpomembnejša stvar za dobro izpeljan TEDx dogodek?

Dobršna mera poguma in samozavesti, vera vase ter zavedanje, da to pomeni kar precejšnje odrekanje, in pa seveda dobra ekipa. Ker ničesar ne zmoreš sam, delo posameznika je v primerjavi z delom, ki ga zmore skupina, neprimerljivo. Timsko delo prinaša neko veličino, ki je sam kot posameznik nikoli ne boš dosegel.

Kaj po omenjeni govori prinesejo ljudem?

Vsak se v življenju spotika ob svoje ovire, vsakomur so najpomembnejše njegove težave. Ampak pomembno je tudi, da na podlagi izkušenj drugih ljudi, ki so svoje ovire na takšen ali drugačen način premagali, najdeš nekaj, kar bo potem tebi, ko prideš domov, pomagalo, da boš uspel, se opogumil in »preskočil« svojo oviro. Če vidimo, da je nekomu uspelo oviro premagati, tudi sami postanemo bolj pogumni. TED govori dajejo tisto iskrico, ki jo lahko vsak vzame in jo uporabi pri premagovanju lastnih ovir.

Tema letošnjega dogodka je kaos. Kakšna je tvoja definicija kaosa?

Življenje je en sam kaos, vendar pa je odvisno od tebe, kaj boš z njim naredil. Ali te bo porušil ali pa te bo dvignil v nebo.

 

Be the first to comment on "Življenje je en sam kaos"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*