Perverzno obdarovanje

Foto: Pixabay

Kolumna

Sanja Gornjec

Predbožični čas je obdobje, ko bi se najraje skrila pod odejo in z loncem arašidovega masla po najboljših močeh poskušala posnemati Bridget Jones. Nekaj mi pravi, da bi mi kljub grozljivemu pomanjkanju britanskih gospodov v življenju šlo naravnost odlično. Naveza z domačimi je primerno turbolentna, konflikti v glavi pa so najzvestejši dnevni spremljevalec. Ko se temu pridruži še predpraznična norija, ujeta v preveč ogrevana nakupovalna središča, se moja alergija na ljudi razpase do kritične točke.

December je eno samo veliko drenjanje. Drenjanje med stojnicami s kuhanim vinom, drenjanje na mestnih avtobusih, drenjanje na pošti, drenjanje pred delikateso, drenjanje med uvoženim sadjem, drenjanje v vrsti za zrak. Osebni prostor v mestih postane luksuzna dobrina, porast vsesplošne sitnobe, skrite za novoletnimi popusti, pa sega v neskončnost.

Letos z grozo ugotavljam, da se je veseli december začel že s 27. oktobrom, ko so na gospodinjskem oddelku neke ljubljanske drogerije začeli prodajati keramične jelene. Nenapisano pravilo, da z Rudolfi začnemo po prvem novembru, očitno ne velja več. Ne samo, da rože na grobovih še niso uvenele, tja jih sploh še nismo odnesli! Gremo naprej: 5. novembra panično zrem v nebo nad Slovensko, ko prvič zagledam izobešene lučke. 14. november – v bližini Cankarjevega doma ustavi kombi z dekorativnim božičnim okrasjem. Tako je, jaz sem dežurna zmrda, ki vodi kronološko urejeno evidenco prazničnega časa, ujetega v neizprosno kolesje potrošnje.

Žugam s prstom in grozeče gledam izpod čela, potihem pa sama prav po hinavsko obožujem darila. Male pozornosti, ki naj bi po vseh pravilih ogrele dušo in zmehčale še tako trdo srce. Je pa iskanje primerne solne kopeli ali ravno prav staranega vina podobno lovu na mamute. Najbrž ne obstajajo več, pa še preklemano zašvicaš med podvigom.

Eni si življenje popestrijo s študijsko izmenjavo, jaz hodim po božičnih nakupih dan pred »obveznim« obdarovanjem. Norost ali natančen antropološki eksperiment? Vsekakor avantura brez primere. Pred obveznim komolčenjem na blagajni večkrat obstanem ob pogledu na zvrhane nakupovalne vozičke, poskakujem ob živčnih klicih mamic, se zgražam nad poceni karamelnimi bonboni, in se sprašujem, če bo mama zadovoljna z ročno izvezenim predpasnikom. Najbrž bo vihala nos v prepričanju, da sem ji z darilom namenila doživljenjsko gospodinjsko kariero.

Osebni prostor v mestih postane luksuzna dobrina, porast vsesplošne sitnobe, skrite za novoletnimi popusti, pa sega v neskončnost.

Kot vsako leto se bomo tudi letos doma sprli zaradi barvnega neujemanja okraskov, zaradi rozin v potici in premalo slanega krompirja. Čeprav se na prvi pogled zdi, da so decembrski obredi že popolnoma rutinizirani in ni nič prepuščeno naključju, so hkrati tudi mehak opomnik minevanja časa in življenjskih sprememb. Še predlani je bratec verjel v gospoda, ki leze čez dimnik, letos pa bo božične viže zamenjala njegova na novo odkrita ljubezen do kitare in avstralskega roka. Oče bo ob pomanjkanju snežnih padavin godrnjal o podnebnih spremembah, dedek bo grenko strmel v prazen stol na njegovi strani mize, jaz bom, kot vedno, Harry Potter maraton zalila s hektolitrom vroče čokolade.

Šele ko bom ob koncu leta globoko zajela sapo in ulovila zadnje ostanke cimetove arome, se bom v celoti zavedla absurdnosti prazničnega bohotenja. Potreba po »imeti« sproži občasen zbodljaj slabe vesti. Slaba vest, če imamo srečo, vodi k priložnostnemu altruizmu, ki, če imamo srečo, nekomu v stiski vsaj en večer spremeni v znosnejšega. Odlično zasnovana akcija »Božiček za en dan« se je lani med mojimi virtualnimi prijatelji spremenila v tekmovanje v nabiranju dvignjenih palcev. Kdo bo prvi objavil fotografijo, je bilo pomembneje od vsebine darila. Zadovoljstvo z lastno dobrodelnostjo včasih že meji na perverznost. Občasna humanitarnost, ko neznanemu otroku predstavljaš instant dobrega moža, pač ne more opravičiti medenih miklavževih dobrot, božične pečenke na domači mizi in sarme, ki zdravi tvojega novoletnega mačka.

Be the first to comment on "Perverzno obdarovanje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*