Magisterij, delo ali tujina

Foto: Pexels

Anketa: Kam po diplomi?

Klavdija Rupar

Slovenski trg dela se od leta 2009 sooča z naraščanjem števila brezposelnih diplomantov na vseh stopnjah študija. Njihova zaposljivost ni odvisna samo od strokovnega znanja, pridobljenega s študijem, ampak tudi od dejavnikov, povezanih s širšim družbenim okoljem. Po diplomi takojšnja zaposlitev zato ni samoumevna. Študente slovenskih fakultet smo povprašali o njihovih načrtih po končanem študiju. Anketiranci se bodo v večini odločili za nadaljevanje študija na drugi stopnji, nekateri razmišljajo tudi o delu v tujini.

Matic Platiša, 24 let, Fakulteta za strojništvo:

Kot študent strojništva sem imel v tretjem letniku štiritedensko obvezno prakso, ki mi je prinesla veliko izkušenj. Kasneje sem v tem podjetju tudi nadaljeval z delom preko študentske napotnice. Po končani diplomi, katere tema bo najverjetneje povezana s podjetjem, se imam namen tukaj tudi redno zaposliti. Zdi se mi, da je trg dela študentom strojništva dovolj prijazen in da ni težko dobiti službe, če si dovolj vztrajen. Ker pa je delo v tujini ponavadi pogojeno z boljšo plačo in s stanovanjem, bi jo ob dobri priložnosti želel izkoristiti.

Andrej Høivik, 21 let, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo:

Po opravljeni diplomi bom nadaljeval s študijem kemije na magistrski stopnji. Upam, da bom dovolj uspešen, saj bi si rad zagotovil kadrovsko štipendijo. Načrtujem, da bom v tem času za pol leta šel študirat v tujino, najverjetneje v Skandinavijo. Po opravljenem magisteriju bom poiskal službo v Sloveniji, če pa me bo pridobivanje dodatnega znanja še naprej navduševalo, se bom morda odločil za doktorat kemijskih znanosti. Trenutno je pri nas zelo težko dobiti službo, vendar menim, da se delo, če si ga resnično želiš, vedno najde. Ni nujno, da je prva služba, v kateri si, tista »prava«. Po opravljenem študiju bi si rad uredil življenje. Želim si neodvisnosti od domačih, čeprav se bom zelo rad kdaj tudi vrnil domov

Gašper Bokal, 22 let, Filozofska fakulteta Ljubljana:

Po končanem dodiplomskem študiju geografije se imam namen vpisati na podiplomski študij geoinformatike. Hkrati bi vzporedno rad opravil še pedagoške diferencialne izpite, ki bi mi omogočili tudi delo v šolstvu. K tej odločitvi se nagibam zaradi večje konkurenčnosti na trgu, kjer trenutna situacija ni naklonjena mladim diplomantom. Glede na to, da je geoinformatika mlada in hitro razvijajoča veda, se spogledujem tudi z možnostjo, da bi drugi del študija opravil v tujini ter se ob primerni priložnosti tam tudi zaposlil.

Maja Pozvek, 22 let, Fakulteta za družbene vede:

Moji načrti še niso čisto izoblikovani, ker me do diplome verjetno ločita še dve leti. Svojo diplomo iz Komunikologije bom mogoče dopolnila s podiplomskim študijem. Verjetno bom izbrala drugo smer, o kateri še razmišljam. Prav tako se še odločam med FDV-jem in tujino, na končno izbiro bodo najbolj vplivale finančne zmožnosti. Če bo priložnost, bi se v tujini rada tudi zaposlila, saj si želim delati v mednarodnem okolju. Mislim, da službe ni preprosto dobiti niti doma niti v tujini, vendar se mi zdi narobe nanjo samo čakati in upati. Vsak bi moral biti aktiven v razvijanju svojih kompetenc, s čimer bi svojo zaposljivost povečal

Karmen Štremfelj, 24 let, Fakulteta za socialno delo:

Zaradi večje zaposljivosti si želim najprej opraviti pripravništvo in strokovni izpit. Ker pa nam s pripravništvi kaže slabo, sem se odločila za nadaljevanje študija na drugi stopnji. Trenutno se mi morda obeta prva zaposlitev za polovični delovni čas, pa čeprav ni v mojem poklicu, mi bo pripomogla h končni delovni dobi. O tujini ne razmišljam. Tukaj imam fanta, stanovanje in družino.

Sabina Krek, 22 let, Pedagoška fakulteta Koper:

Želim si poiskati službo, kar je trenutno zelo težko. Prav tako imam željo nadaljevati z magistrskim študijem. Veselim se novih izzivov, rada bi tudi našla čas za razmislek o prihodnosti s partnerjem. Na trg dela se je še težje prebiti, če nimaš narejenega strokovnega izpita, do katerega pa tudi težko prideš. O tujini sem že razmišljala, predvsem o sosednji Avstriji.

Be the first to comment on "Magisterij, delo ali tujina"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*