KLIN naj ne bo le klinčeva na(d)loga

Uvodnik

Vida Božičko

Novo študijsko leto, novi začetki (morda s kakšnim starim dolgom) in seveda novi KLIN, ki je tokrat tudi oblikovno spremenjen.

Z oktobrom uredništvo prevzemajo mlajši kolegi, uredniška funkcja bo odslej v rokah Katarine Bulatović, ki se je z idejami, sposobnostmi in zagnanostjo dokazala že pri ustvarjanju te številke.

Dolga doba časopisa študentov novinarstva je za nami. Vse se je začelo že s takratnim urednikom Matijo Stepišnikom leta 2001. »Želeli smo biti aktivni, kritični, želeli smo nekaj prispevati k javnemu mnenju na fakulteti,« je povedal v intervjuju. Do danes je ideja ostala enaka in KLIN je še vedno prostor za dokazovanje bodočih novinarjev, je časopis, kjer se mladi pisci predstavijo in mnogi tudi prvič objavljajo. Pa vendar smo v zadnjem letu ob že znanih finančnih problemih naleteli še na nekaj – nezainteresiranost za sodelovanje. »Zakaj?« smo se spraševali, pa nismo prišli do zadovoljivega odgovora. Res je pisanje prostovoljno, res zahteva dodaten angažma študentov in res ne razbremenjuje urnika, vendar zagotovo prinaša dodatne izkušnje, možnost objavljanja in uveljavljanja na novinarskem področju. Očitno to ni zadosten razlog. Ne znam si razložiti dejstva, da je tistemu, ki se izobražuje za poklic novinarja, pisanje prispevkov, ki so objavljeni, le dodatna obremenitev. Nova rubrika OFF THE RECORD tako ob intervjuju z Matijo Stepišnikom opisuje še delovanje Društva študentov novinarstva FEJS, predsednica pa k sodelovanju vabi tudi nove člane. Da pa je pasivnost študentov res problem, smo opozorili tudi na sredini časopisa – sporočilo je jasno!

Ob novi rubriki smo ostali zvesti tudi starim. Tokrat se NA UDARU lotevamo problematike revščine. K intervjuju smo povabili Jano Vidic, novinarko Vala 202, pronicljivo pripovedovalko zgodb revščine v Sloveniji. Pišemo tudi o revščini na podeželju, na ogled postavljamo fotografije z ulice, pripravili pa smo tudi intervju z urednico časopisa Kralji ulice.

V rubriki ŠTUDENTSKO smo se lotili problematike poletnega dela in opisali življenje študentskih družin.

V RAZGLEDIH lahko tokrat ob potepanju po Turčiji in ZDA preberete tudi vtise s koncertov skupin Aerosmith ter Rolling Stones.

V sklepni rubriki ZAMIŠLJENO v branje ponujamo tri kolumniste, ki se kritično lotevajo aktualnih družbenih problematik.

»Postopoma so se nam začeli javljati tisti, ki so želeli kaj povedati. Za zgodbe nismo nikoli prosjačili,« je v intervjuju povedal Stepišnik. Tudi mi se veselimo tega prebujenega časa, ko pisanje za KLIN ne bo le klinčeva na(d)loga.

Be the first to comment on "KLIN naj ne bo le klinčeva na(d)loga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*