Ivan, ki ne le čivka, ampak tudi žvižga

Portret Ivana Galeta

Za nekatere heroj, pogumni državljan in junak, za druge izdajalec, skesanec, pokvarjenec ter človeška smet, vsekakor pa ključni faktor afere maske in žvižgač, ki je med globalno pandemijo koronavirusa osupnil Slovenijo ter spregovoril o skriti resnici. Ivan Gale, bivši uslužbenec zavoda za blagovne rezerve, je poleg tega še marsikaj več – diplomirani pravnik, mož, oče nanj ponosnih otrok in sin socialne delavke. Človek, ki si za slovensko družbo želi predvsem aktivnega državljanstva in vsakokratnega postavljanja ogledala tistim, ki v rokah držijo žezlo oblasti, pri tem pa glasno čivkajo po družbenih omrežjih, a hkrati pozabljajo opozarjati na številne nepravilnosti.

Lara Draškovič, Ana Maretić

Gale je pozornost širše javnosti prvič pridobil v oddaji Tarča 23. aprila 2020, kjer je kot uslužbenec zavoda za blagovne rezerve opozoril na nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme. Kot je povedal za Klin, odločitev za javno razkritje ni bila lahka. Sam pri sebi jo je premleval dobra dva tedna, še pred tem pa je poskušal na sporne primere pri nabavi državnih rezerv opozoriti s pomočjo gospodarskega ministrstva, k ukrepanju je pozval tudi predsednika vlade. »Pozitivnega odziva ni bilo, zaposleni na zavodu smo bili deležni zgolj groženj in pritiskov. Sčasoma sem imel vsega dovolj,« je še dejal slovenski žvižgač, ki je s svojim nastopom na javni televiziji razburkal slovensko javnost.

V času predvajanja oddaje Tarča so družbena omrežja v odzivih na aktualno dogajanje dobesedno eksplodirala. Eden najbolj iskanih terminov v spletnem brskalniku Google je v tistem času, sodeč po podatkih Google Trends, postala besedna zveza Ivan Gale. Slovenija se je množično spraševala, kdo je žvižgač iz zavoda za blagovne rezerve. Mnenja o tem, kdo je zares Ivan Gale in kakšna je bila njegova dejanska vloga v aferi maske so, kakopak, še danes deljena.

Podporo Galetu sta med drugim izražala parola »Mi vsi smo Ivan Gale«, ki naj bi s preprosto besedno zvezo zaobjela pogum poosebljenja aktivnega državljanstva in grafit ‘Ivan Gale’, ljubimo te (Slovenci, glejte oddajo Tarča)«, ki se je v noči po 23. aprilu pojavil na zidu pri Ruskem carju v Ljubljani. Na Facebooku je nastala tudi skupina podpore, ki do danes šteje nekaj več kot 78 tisoč članov. Na drugi strani nanj letijo očitki, da zavaja ljudstvo in da je tudi sam vpleten v nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme ter zanikanje vlade z uradnim govorcem Jelkom Kacinom na čelu, ki je za spletni portal MMC vztrajno trdil, da v danih okoliščinah ni bilo opaziti nobenega žvižgača.

V času predvajanja oddaje Tarča so družbena omrežja v odzivih na aktualno dogajanje dobesedno eksplodirala. Eden najbolj iskanih terminov v spletnem brskalniku Google je v tistem času, sodeč po podatkih Google Trends, postala besedna zveza Ivan Gale. Slovenija se je množično spraševala, kdo je žvižgač iz zavoda za blagovne rezerve.

A kot je v pogovoru za Val 202 pojasnila Anuška Delić Zavrl, ustanoviteljica Centra za preiskovalno novinarstvo Oštro, je v Sloveniji dojemanje žvižgačev še vedno romantično, se pa v slovenski družbi še vedno težko spopadamo z dejstvom, da so žvižgači zgolj ljudje. Preizpraševanje, kdo so viri informacij, je seveda v novinarstvu vedno relevantno, a ne spremeni dejstva, da je Ivan Gale žvižgač. »To, kar je povedal, je evidentno bilo v javnem interesu, in tu lahko naredimo piko,« je ocenila Delićeva.

Ne ozirajoč se na različne vzdevke, s katerimi ga poimenuje javnost, je Gale v pogovoru za Klin poudaril, da samega sebe ne dojema kot heroja. »Bolj si želim, da se še kdo opogumi in spregovori. Veliko ljudi me kontaktira, prosi za pomoč, a morajo razumeti, da nisem nadčlovek, ki bo rešil vse težave. Imam namreč družino, ki me tudi potrebuje.«

Foto: Aleš Kravos

Po izobrazbi diplomirani pravnik na temo socialne varnosti, ki je pri svoji odločitvi za smer študija do zadnjega dne tehtal med ekonomijo in študijem naravoslovne smeri, na koncu pa se po stopinjah očima in tete odločil za študij prava, se je zaradi svojih dejanj soočil z izredno odpovedjo delovnega razmerja in kazenskimi ovadbami, ker naj bi nepooblaščeno podpisal pogodbe za 140 milijonov evrov in tajno snemal telefonske pogovore. Takšne posledice je ob sprejetju odločitve, da se obrne na medije, bolj ali manj pričakoval, saj se ni nameraval podrediti novemu šefu blagovnih rezerv. Odločil se je, da bo kljub morebitnim posledicam še naprej opozarjal na nepravilnosti.

Čeprav se je poleti aktivno udeleževal protestov po vsej Sloveniji in so mnogi predvidevali ter ga celo prepričevali, naj stopi na slovenski politični parket, sam politično participacijo dojema drugače. Razume jo kot aktivno državljanstvo.

Za preprostega fanta, ki je brezskrbno otroštvo preživljal v Velikih Laščah, so to delčki življenjske zgodbe, ki si jih ne bi zamislil niti v sanjah. Mlajša leta je preživljal predvsem s svojimi prijatelji v naravi, včasih so skupaj tudi kaj ušpičili, na primer metali snežne kepe v mimoidoče avtomobile ter posledično bežali pred besnimi vozniki. »Nismo se zavedali, da je naše početje tudi potencialno nevarno,« je v smehu priznal Gale. Dodal je, da so bile prvoaprilske šale v domeni njegovega starejšega brata, ki mu je nekega prvega aprila budilko  skupaj z vsemi urami v hiši premaknil za tri ure naprej, tako da se je mali Ivan v šolo odpravil tako rekoč sredi noči. Svojo zmoto je spoznal šele, ko je zagledal uro na cerkvenem zvoniku, doma pa ga je pričakal smejoči brat. Gimnazijo je obiskoval v Ljubljani, kamor se je vsak dan vozil iz rojstnega kraja. Po zaključenem študiju prava si je, kot sam priznava, za pisanje diplome vzel nekaj časa, a na koncu uspešno diplomiral pri 26 letih na temo položaja žensk v sistemih socialne varnosti.

Ob iskanju novega delovnega mesta se Gale izogiba političnemu področju, saj zase trdi, da je, vsaj kar se tiče formalnega političnega udejstvovanja, apolitičen. Čeprav se je poleti aktivno udeleževal protestov po vsej Sloveniji in so mnogi predvidevali ter ga celo prepričevali, naj stopi na slovenski politični parket, sam politično participacijo dojema drugače. Razume jo kot aktivno državljanstvo. Motijo ga izjave, da se podpora vladi in strankam izkaže samo na volitvah in da je to bistvo demokracije. »Nujno je, da civilna družba vsakič znova nastavlja ogledalo oblasti in nasprotuje njenemu škodljivemu početju. To je še posebej pomembno v času, ko se lahko pod krinko korona krize opravičuje marsikaj.«

S sodelavci na zavodu za blagovne rezerve so že tedne pred razkritjem skupaj pripravljali gradivo za preiskovalne in nadzorne organe. Kasneje na zavodu ni prišlo do konsenza, kako zbrano gradivo posredovati nadzornim v obravnavo, zato je nadaljeval sam. Navezal je stik z mediji, ki so mu na eni strani dali prostor in glas, po drugi pa so odprli prostor za javno diskusijo in priložnost za blatenje žvižgača. »V Sloveniji je veliko dobrih novinarjev in kvalitetnih medijev, so pa tudi taki, ki pišejo po diktatu lastnikov, pri tem pa sploh ni pomembno, ali zapisano in povedano drži ali ne. Sam imam z mediji različne izkušnje, večina pa je dobrih,« je svoje svoje izkušnje z mediji komentiral žvižgač, ki je zaradi javnega izpostavljanja ostal brez zaposlitve in kakršnekoli zaščite. 

»Nujno je, da civilna družba vsakič znova nastavlja ogledalo oblasti in nasprotuje njenemu škodljivemu početju. To je še posebej pomembno v času, ko se lahko pod krinko korona krize opravičuje marsikaj.« – Ivan Gale

Kmalu je spoznal, da za zaščito žvižgačev v Sloveniji ni primernih institucij in da ti pogosto ostanejo brez vsega. Obstajajo možnosti pomoči sindikata, delovne inšpekcije ali protikorupcijske komisije, na evropski ravni pa je bila sprejeta direktiva o zaščiti žvižgačev, ki pa v Sloveniji še ni bila implementirana. Zato je pred kratkim ustanovil center za zaščito žvižgačev. »Ljudje ostanejo brez vsega, so ponižani, osramočeni in psihično sesuti. V tem delu pa vidim poslanstvo fundacije.« Fundacija bo v prvi vrsti krila izpad prihodkov zaradi sankcij delodajalca, pomagala pa bo tudi pri kritju stroškov pravnega zastopanja, psihoterapije in fizične varnosti.

Be the first to comment on "Ivan, ki ne le čivka, ampak tudi žvižga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*