Še zabijamo Kline

Foto: Public Domain Pictures

Uvodnik

Žana Erznožnik

Ko berem uvodnike svojih predhodnikov, uvodnike, ki popisujejo skoraj 20 let medijske realnosti in stanja duha med študenti novinarstva, ne morem spregledati ponavljajočega se vzorca. Medtem ko je poklic novinarja iz leta v leto v večji bedi, ostaja njegovo poslanstvo enako in hkrati v svetu vedno bolj potrebno. 

Medtem ko se je del študentov novinarstva utopil v ciničnem “itak je brez veze, ker na koncu ne bom novinar,” kopica zagretih študentov še vedno vztraja ter kljub nespodbudni medijski realnosti in natrpanim študentskim urnikom piše Klin.

Kline že dvajseto leto zabijamo v upanju, da bodo novinarskim kolegom pomagali pri strmi poti navzgor po vse bolj gladki in neoprijemljivi steni novinarskega poslanstva. Ki pa kot skala ostaja trdno v svoji biti.

Ideali, ki jih pridobivamo med študijem, so pomembni, da vemo zakaj kljub pritiskom in prekarstvu vztrajati pri tem, v javnosti ne preveč cenjenemu poklicu. Hkrati pa ti ideali povzročajo, da postajamo novinarji nevede vzvišeni nad javnostjo, kateri naj bi služili, pa tudi nad vsebinami, ki jih javnost rada bere.

O takšnih, recimo jim popularne ali pa lahkotnejše vsebine, pišemo v tej številki. Pišemo o temah, ki so za medije to, kar so Kardashianke za modele. Precej odstopajo od klasičnih idealov, profesionalni modeli jih prezirajo, hkrati pa prinašajo največ denarja in ljudje jih obožujejo.

Prav zaradi slednjega jih ne smemo popolnoma prezreti. Ekipa Klinovk in Klinovcev se je trudila, da smo tudi lahkotnejše teme pripravili tako, kot je treba. Pri tem smo ostali zvesti idealom, tako da so informacije večkrat preverjene, pridobljene od relevantnih virov, in niso predstavljene senzacionalistično.

Naj bo to dokaz, da se da tudi lahkotne teme obdelati korektno, hkrati pa vzpodbuda, da se kot novinarji ves čas prevprašujemo, kaj javnost na takšnih vsebinah privlači, in kaj od tega je smiselno vnesti tudi v resnejše medijske formate.

Be the first to comment on "Še zabijamo Kline"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*