Embargo

Uvodnik

Meta Gantar

Tega ne bomo objavili. 

Koga oziroma kaj želi zaščititi urednik oziroma medij, ki se odloči, da bodo nekatere zgodbe ostale nedotaknjene? Svoje integritete že ne. Ob zgodbah, ki v prvi vrsti branijo javni interes, bi morali mediji množično povzemati prvotno objavo, sami pa razviti nadaljevanje zgodbe ali vsaj pokazati zanimanje zanjo, ne pa zgodbe preprosto spregledati.

Kar se tiče Slovenije (močno trkamo na les), v zadnjem času takega primera nismo imeli. Se je pa zgodilo pri naših »nekdanjih bratih«, Srbih in Hrvatih. Nedavno je portal Oštro objavil zgodbo o »ruski kolonizaciji« Malega Lošinja. Ob obali zaliva Čikat je namreč več kot polovica nepremičnin kupljenih ali obnovljenih z ruskim kapitalom neznanega porekla. Zgodbo so hrvaški mediji blokirali. Kot da bi izvajali embargo.

Leta 2018 je bil 28-letni Milovan Ivić najden mrtev na eni od ulic Novega Sada. Okoliščine smrti ostajajo misterij, med drugim so ga večer prej brutalno pretepli tamkajšnji policisti. Prvi je o tem dogodku poročal študent novinarstva. Z uradnimi viri je preveril podatke in poiskal strokovna mnenja. Nekateri niso niti objavili vesti o najdenem mrtvem truplu. Več kot eno leto je minilo, da so se s povzemanjem novice zganili tudi redki srbski mediji, po dveh letih zgodba (še vedno)  nima čistega epiloga.

Če si zatisnemo oči pred resnico, to še ne pomeni, da bo resnica izginila. Če delamo v imenu ljudstva in za ljudi, zakaj torej skrivati podatke pred ljudmi? Da bi lepše živeli v nevednosti? Ljudje bodo že izvedeli, morda prek govoric in nepreverjenih virov. Ni potemtakem bolje, da jim dostavimo preverjeno novico? Se spoznamo z občinstvom in občinstvo spozna nas po našem načinu dela?

Novinar brez zaupanja vrednega občinstva je kot umetnik brez gledalcev, obiskovalcev, oboževalcev oziroma ljubiteljev umetniške obrti. Kipar vrže sivo vlažno glino na mizo, kot da bi jo hotel ogreti in zbuditi. Ostre škarje oblikovalca sprva negotovo zarežejo v blago preden začnejo gladko teči. Mizar z robustno roko nežno poboža kos češnjevega lesa preden ostri zobje žage zagrizejo vanj. Želijo se spoznati. Spoznati z delom in spoznati s svojimi »sodelavci«.

Be the first to comment on "Embargo"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*