Volitve so pomembno sporočilo, da se mora Evropsko unijo jemati resno

Nejc Kirn, Martin Poljšak

26. maja smo izbirali slovenske politične predstavnike v Evropskem parlamentu za naslednjih pet let. Skoraj bolj kot same volitve so bile zanimive večmesečne priprave na njih. Med večjimi in odmevnejšimi pobudami za večjo udeležbo je bila gotovo Tokrat grem volit oziroma This time I’m voting, ki je potekala tudi v Sloveniji.

Eden glavnih ciljev, ki si jih je zadala Evropska unija, je ta, da med mladimi poveča njihovo participacijo v političnem življenju, ki pogojuje njihov vsakdan. Tako je v kampanji sodelovalo veliko mladih, pa tudi t. i. vplivnežev, ki imajo z mladimi prek družabnih omrežij navezan skoraj vsakodnevni stik.

Ker pa se je dogodku namenjalo tudi veliko medijske pozornosti, nas je zanimalo, kaj od Evropske unije pričakujejo slovenske novinarke in novinarji ter zakaj so volitve poslancev v Evropski parlament pomembne.  


Foto: osebni arhiv

Damjana Žišt, novinarka dnevnika Večer

Od evropskih poslancev pričakujem, da bodo delali v dobro cele Evrope in se zavzemali za Slovenijo na vseh področjih. Volitve pa svoj pomen dobijo, ko se jih udeležimo, in s tem pokažemo, da smo Slovenci in Evropejci, ki nam ni vseeno za prihodnost Slovenije in Evrope.

Evropske volitve so pomembne, saj ima Evropski parlament vendarle vlogo delnega demokratičnega korektiva in protiteže bolj »medvladno« usmerjenim ostalim organom EU.


Foto: Grega Žunič

Nataša Briški, soustanoviteljica in urednica Metine liste

Želim si, da Evropa ostane brez meja, demokratična, varna in svobodna, prostor, kjer se spoštujejo človekove pravice in kjer lahko delamo, živimo ter študiramo, kjer želimo. Od evropskih poslancev in poslank pričakujem delovanje v tej smeri, od slovenskih pa dodatno, da v Evropskem parlamentu ambiciozno, drzno in pogumno zastopajo tudi interese naše države.  

Volitve niso samoumevne in nekaj, kar pade z neba. Veliko ljudi se je dolgo časa borilo za pravico, da lahko mi vsi danes izbiramo, kdo nas bo vodil ali zastopal. Številni naši predniki so za to pravico celo dali svoja življenja. Osebno zato volitve jemljem zelo resno, vse od 18. leta starosti, ko sem se jih lahko prvič udeležila, in se jih odtlej tudi redno udeležujem. Ali imam vedno pred sabo 100% tisto, kar hočem in si želim? Ne, vsekakor pa imam v demokraciji mnogo boljše izbire, kot mi jih lahko kdajkoli ponudi druga opcija, diktatura.


Foto: osebni arhiv

Igor Mekina, odgovorni urednik Insajder.com

Od Evrope ne pričakujem ničesar, razen da bo še naprej obstajala, kar ni povsem gotovo. Od Evropske unije pa, da bi se pričela zavedati, da je Evropa del Evrazije, in v prihodnosti pričela graditi v tej smeri, ker je to smer, v katero nas usmerjajo geopolitične silnice. To, morda neupravičeno, pričakujem tudi od evropskih poslancev, ki pa bodo verjetno vztrajali v evroatlantski smeri še kakšen mandat in z zamudo odkrili svojo napako.

Evropske volitve so pomembne, saj ima Evropski parlament vendarle vlogo delnega demokratičnega korektiva in protiteže bolj »medvladno« usmerjenim ostalim organom EU.


Ali imam vedno pred sabo 100% tisto, kar hočem in si želim? Ne, vsekakor pa imam v demokraciji mnogo boljše izbire, kot mi jih lahko kdajkoli ponudi druga opcija, diktatura.

Foto: STA

Grega Repovž, odgovorni urednik Mladine

Temeljno vprašanje je, kakšen Evropski parlament bomo dobili. Mislim, da so tveganja zelo velika, sam pa še vedno močno verjamem v racionalnost ljudi. Zato sem prepričan, da bomo med 25. in 30. majem dobili potrditev, da se ljudje populizmu in populistom več ne dajo. Lahko pa se nam zgodi tudi obratno. V tem primeru dvomim, da se bo Evropska unija obdržala v taki obliki, kot jo poznamo danes. Pri tem moram povedati, da populisti nimajo nič proti Evropski uniji, le zasesti jo hočejo. To ni spopad za Evropo ali proti Evropi, gre bolj za to, kdo jo bo imel v rokah.

Glede na to, da se Evropa obrača k fašizmu in da se to zlasti dogaja v vzhodni Evropi, ki je v tem smislu izrazito nazadovala in ki je pokazala svojo globoko nezrelost pri soočanju z begunsko krizo, predstavljajo prihajajoče volitve predvsem pomemben izraz Evropejcev, da tega ne dovolijo. Žal je danes večina ljudi, ki je doživela kakršnokoli obliko fašizma, od španskega do italijanskega, nemškega, madžarskega in ne nazadnje tudi slovenskega, že pokojnih. Ljudje se žal več ne spominjajo, kam vsi ti ekstremizmi in nacionalizmi peljejo, zato so volitve pomembno sporočilo, da se Evropsko unijo jemlje resno.X

Be the first to comment on "Volitve so pomembno sporočilo, da se mora Evropsko unijo jemati resno"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*