ZDA po poti srednjeveške Evrope

Larisa Jeknič

V Združenih državah Amerike se trenutno soočajo z epidemijo ošpic. Število obravnavanih primerov se je približalo številki 700, kar je od leta 2000, ko so te bile začasno iztrebljene, nov rekord. Večina vseh izbruhov je bila zabeležena v skupnostih z nizkim odstotkom cepljenih ljudi.

V porastu je ”anti-vaxx” trend. Določeni starši se zanašajo na naravne rešitve in ne upoštevajo izobražene medicinske stroke ter jo označujejo za lutko skorumpiranega in pohlepnega ameriškega farmacevtskega lobija. Spletni blogi in zapisi na Facebooku ter pomanjkljive študije in teorije zarote o škodljivosti cepiv po njihovem nosijo več resnice kot profesionalec, ki je za svoj naziv garal več let.

Da cepljenje povzroča avtizem, je najbolj razširjen mit, ki jezi kvalificirano znanstveno stroko. Študija Andrewa Wakefielda iz leta 1998, ki naj bi to dokazovala, je bila ovržena leta 2010 zaradi večine ponarejenih ugotovitev. Korelacije med cepivi in avtizmom niso našli. Legitimnih študij, ki to dokazujejo, je ogromno. Te niso proučevale le 12 otrok, tako kot Wakefield, ampak tudi do 500.000.

Na znanje je treba vzeti tudi, da se ne veča število otrok z avtizmom, ampak število postavljenih diagnoz. Ker gre družba naprej. Ker se diskurz o duševnem zdravju širi. In zato se ljudi več ne zapira v ustanove po najmanjši liniji odpora, ampak se jim pomaga.

V srednjem veku je kuga zdesetkala evropsko prebivalstvo. V prejšnjem stoletju so otroci z otroško paralizo v »železnih pljučih« oz. komorah preživljali svoje dni, saj niso mogli dihati sami. Ti dve obdobji služita kot opomin, zakaj je cepljenje nujno potrebno. Takšnega privilegija, ki je na voljo danes, takrat še niso poznali. Zdaj pa se proti njemu ameriško proticepilsko gibanje aktivno bori. Ironično, proti lastnemu zdravju.

Res je, cepljenje je poseg v zdravo telo. A zato to telo tudi ostaja zdravo.

Nasprotnikom cepljenja pa moč in besedo daje tudi kar 20 držav ZDA, ki so podprle predlog zakona o neobveznem cepljenju. Ne smemo pa pozabiti na tiste, ki cepiv zaradi avtoimunskih bolezni, starosti ali drugih utemeljenih razlogov ne smejo prejeti in so zato še bolj izpostavljeni boleznim.

V ZDA zaradi lažnih informacij vlada prava moralna panika. Špekulira se, kaj vse skriva ameriška vlada in kakšne interese ima pri tem farmacevtska industrija. Tisti, ki podpirajo cepljenje, so po njihovo ovce političnega sistema.

Pravica enega se konča tam, kjer se začne pravica drugega. To se nonšalantno ignorira. Ne gre zanikati, da lahko otrok bolezen preživi brez posledic ali je sploh ne dobi, a zato nekdo drug te sreče morda ne bo imel. Navidezno ščitenje svojega otroka za ceno zdravja drugega je nedopustno. Še bolj nedopustno pa je delovanje države proti zdravju svojih državljanov. Če se bo ta trend nadaljeval, bo za Američane glede ošpic leto 2019 najhujše. Res je, cepljenje je poseg v zdravo telo. A zato to telo tudi ostaja zdravo. X

Be the first to comment on "ZDA po poti srednjeveške Evrope"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*