Študenti na volišča!

Foto: Pexels

Martin Poljšak

Foto: Rok Dolenc

V sredini lanskega oktobra smo volili predstavnike v Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani (ŠOU). Študenti smo izbirali in izbrali svoje predstavnike za nov dvoletni mandat do leta 2020. Odločali smo, kdo bo zasedal mesta v univerzitetnem parlamentu in kdo mesta znotraj študentskih organizacij visokošolskih zavodov (ŠOVZ).

Poleg Zdravstvene fakultete je bila le še na Fakulteti za družbene vede (FDV) na seznamu kandidatov več kot le ena lista.

Po dolgih letih enostrankarstva, ko je študente v študentski organizaciji FDV zastopala le VseFDVjevska lista pod okriljem liste Modro za študente ali na kratko Modri, smo dobili opozicijo – Ljubitelje družboslovnih strok (LDS). Pojavila se je kot znak upora nekaterih študentov, ki so se želeli zavzeti za spremembe in prenovo že ustaljenih pravil ter dati študentom možnost izbire, možnost voliti drugačne predstavnike.

Kot se za vsake volitve spodobi, se je na fakulteti razpletla prava volilna kampanja, preko katere so kandidati na listah kolege na fakulteti prepričevali, naj oddajo svoj glas enim ali drugim. Med uradno volilno kampanjo so imeli Modri svojo stojnico, okrašeno z modrimi balončki, na kateri so delili volilne letake s križanko, ki je v sebi skrivala imena kandidatov. Pri sosednji mizi, mizi LDS-ovcev, pa je bila – verjetno tudi zaradi nižjih sredstev –, kampanja na pogled bolj klavrna.

Volilna kampanja se je seveda nadaljevala tudi na družbenih omrežjih, na katerih je bilo moč prisostvovati verbalnim bojem med strankama in njihovimi pripadniki. Ti so v ospredje postavljali vse od kraje letakov do zlorabe denarja študentskih organizacij za limonade, toaste in druge dobrote. Razmerje med prejetimi glasovi za Modre in LDS-ovce je bilo »tri proti ena«, kar ni zanemarljiv rezultat glede na to, da so slednji na politično sceno stopili šele pred nekaj meseci.

Zavedati se moramo, da imamo le z oddanim glasom moč posredno vplivati na Študentsko organizacijo, ki razpolaga s približno 10 milijoni evrov.

Splošna volilna udeležba študentskih volitev je komaj presegla prag šestih odstotkov. Kljub temu pa je bila na obeh fakultetah, na katerih so študenti imeli možnost izbire, njihova udeležba najvišja. Večstrankarstvo je znatno dvignilo zanimanje za volitve. Postavlja pa se vprašanje, ali je to zgolj naključje ali možnost izbire spodbudi študente k udeležbi? Mogoče je bila to celo spodbuda za nastanek novih opozicijskih strank tudi na drugih ljubljanskih fakultetah.

Splet okoliščin nas je naučil, da moramo študentsko politiko približati večjemu številu ljudi; predvsem prvim letnikom, oni bodo namreč nekoč prevzeli politično štafetno palico. Poleg tega se moramo zavedati, da imamo le z oddanim glasom moč posredno vplivati na Študentsko organizacijo, ki razpolaga s približno 10 milijoni evrov.

Be the first to comment on "Študenti na volišča!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*