Čeferin ekskluzivno za Klin: Za službo, ki jo opravljam, bi ljudje plačevali

Intervju s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom

Klemen Verlič, Timotej Rupar
Foto: Sabina Zorman

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v tem trenutku zagotovo najvplivnejši Slovenec na svetu. Vodi eno izmed najpomembnejših svetovnih organizacij – po njegovih podatkih Uefa letno ustvari 5,7 milijarde evrov. Kljub natrpanemu urniku si je vzel čas in se nam na Fakulteti za družbene vede pridružil na pogovornem večeru.

Na dogodku smo spoznali, kakšno je življenje nekdanjega predsednika Nogometne zveze zunaj nogometnih okvirjev. Žico na meji bi odstranil, na volitve ne hodi redno, za največji problem slovenske družbe pa je označil pretirano negativnost. Čeferin se ni mogel izogniti niti vprašanju o novem (starem) strategu slovenske izbrane vrste Matjažu Keku. Vstopa v slovensko politiko pa ne izključuje povsem.

Po zaključku okrogle mize nam je v kratkem, a ekskluzivnem intervjuju namenil nekaj besed.

”To je služba, za katero bi mnogi plačali, da bi jo imeli. Jaz pa sem za svoje delo plačan.”

Čeferin o tem, kako naporno je predsedovanje Uefi.

Naj vas izzovemo s povedjo: »Bistvo demokracije je možnost izbire.« Kako komentirate dejstvo, da ste za naslednji mandat predsedovanja Uefi edini kandidat? Ste bili tako prepričljivi pri nabiranju glasov nacionalnih zvez ali so vsi zadovoljni z vami?

Ne vem. Po mojem mnenju so kar zadovoljni z mano. Namen demokracije pa ni zagotavljati možnost izbire, ampak to, da imajo vsi možnost kandidirati. Očitno se za to nihče ni odločil. Mislim, da to pomeni, da mi zaupajo.

V kampanji za prvi mandat ste poudarjali zavzemanje za majhne klube in države. Med to lahko štejemo tudi prizorišča zadnjih evropskih superpokalov – Makedonija in Estonija. Kaj ste še naredili za manjše države in reprezentance?

Največji izziv je ohranitev konkurenčnosti manjših klubov in manjših držav. Zato smo ustvarili ligo narodov, ki daje tudi najmanjšim reprezentancam možnost neposredne uvrstitve na evropsko prvenstvo, kar se prej nikakor ne bi mogle.

Že v sklopu prireditve smo se veliko pogovarjali o Evropski ligi 2. Slišali smo tudi, da je na to tekmovanje letelo veliko kritik …

Prav veliko kritik ni. So samo v Sloveniji. (smeh)

Ligo Evropa spremljajo predvsem navijači tistih klubov, ki v njej sodelujejo. Nevtralne navijače pa zanimajo zgolj večji klubi. Kdo je ciljno občinstvo tega tekmovanja?

Zagotovo bo največje zanimanje še vedno za ligo prvakov. Ampak tudi navijači tistih klubov, ki bodo igrali v Evropski ligi 2, so precej številčni. Če bo gledanost problem, se mi zdi prav, da najbolj elitno tekmovanje (liga prvakov, op. p.) s svojimi zaslužki financira najnižje tekmovanje, zato da se nogomet razvija. Mi ne bomo čakali, ali bo tretje tekmovanje ustvarilo zaslužek ali ne, ampak bomo zagotovili minimalne dohodke za razvoj nogometa. Veliki klubi so pripravljeni pomagati.

Tema, ki se je v tem večeru praktično nismo dotaknili je liga narodov. Kako ste zadovoljni s prvo izvedbo in kako naprej?

S prvo izvedbo sem zelo zadovoljen. Seveda ne z rezultati slovenske reprezentance (smeh), drugače pa zelo. Gledanost je bila fantastična, odmevi prav tako. To je nogomet prihodnosti.

“Mislim, da mi predstavniki zvez zaupajo.”

Čeferin o tem, zakaj na naslednjih volitvah ne bo imel protikandidata.

Be the first to comment on "Čeferin ekskluzivno za Klin: Za službo, ki jo opravljam, bi ljudje plačevali"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*