Britanec, ki s karizmo in glasom polni dvorane in srca

Foto: osebni arhiv

Poslušamo: George Ezra Barnett

Žana Elizabeta Čeh

Foto: osebni arhiv

25-letni Anglež George Ezra svojo glasbo opisuje kot pop ‘n’ roll. Na trenutni glasbeni sceni glasovno izstopa s svojim basbaritonom, kar ga dela unikatnega ter neprekosljivega. Zaslovel je s pesmijo Budapest, ki je leta 2014 postala hit v Veliki Britaniji. Istega leta je izdal svoj debitantski album Wanted on Voyage, marca lani pa težko pričakovan drugi studijski album Staying at Tamara’s.

Leta 2017 me je kljub mojemu nepoznavanju večine njegovih pesmi presenetil s preprostim in simpatičnim načinom nastopanja na festivalu Sziget v Budimpešti. Takrat sem spoznala, da ima poleg izjemno dobrega glasu in videza tudi nekaj drugega. Je zanimanje vzbujajoč.

Postavitev odra je na Ezrinih koncertih preprosta, brez plesalcev v ozadju, tisočih konfetov ali video animacij. Zgolj George in njegov bend, ki na oder nasmejano pritečejo. Tako je bilo tudi na koncertu v milanskem klubu Fabrique. Majhnost prizorišča je izkušnjo naredila še intimnejšo, celotna dvorana pa je na uro in pol dolgem glasbenem popotovanju vse pesmi pela v en glas.

Njegova moč, razpon in barva glasu so v živo še posebej prišle do izraza pri njegovi prvi izdani skladbi Did You Hear the Rain. Globine, ki jih je dosegel tu, so spreletele telo.

Ljudi je domov poslal s Shotgun, njegovim prvim singlom, ki je zasedel prvo mesto na glasbeni lestvici v Združenem kraljestvu. Zaradi pesmi, kot je ta, hočem s spakiranimi kovčki sesti v avto in oditi brezskrbnemu življenju naproti.

»Mislil sem, da bom nastopil na nekaj prizoriščih, se vrnil domov in se delal, kot da se nič ni zgodilo.«

George Ezra Barnett

Čar Georgea Ezre je njegovo simpatično in humoristično napovedovanje koncertov ali prihajajočih videov. Pa tudi pripovedovanje anekdot. Še posebej tistih o nastanku skladb. Med njimi izstopa pripoved o pesmi Budapest. Ta razkriva, da George do tja pravzaprav ni nikoli prišel. Na Švedskem si je namreč v duhu Evrovizije privoščil kozarček preveč, naslednji dan pa zaradi »mačka« ni bil sposoben iti na vlak do Madžarske. A iz Georgevih ust se to sliši povsem drugače.

Najbolj gledan britanski izvajalec na spletni trgovini Vevo poleg glasbe ustvarja tudi podcast George Ezra & Friends. V njem se brez cenzure pogovarja z glasbenimi vrstniki, vse pa daje vtis prijateljskega druženja. Pogovore zaznamujejo šaljive, malce sarkastične pripombe in prigode. Med drugimi je bil njegov gost tudi Ed Sheeran, s katerim sta si sicer podobna v pogledu na svet in načinu nastopa na odru, a zelo različna v glasbi, ki jo ustvarjata.

George je pristen, pozitiven, a malce sramežljiv kantavtor. Njegov glas, ki je v živo enak kot na studijskih posnetkih, je dandanes že prava redkost in zelo osvežujoč. Za mladeniča, ki je v glasbeno industrijo vstopil brez velikih pričakovanj, je prišel bistveno dlje, kot si je sam zamislil.

Be the first to comment on "Britanec, ki s karizmo in glasom polni dvorane in srca"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*