Po več kot letu dni konec negotovosti: Priljubljen študentski lokal dobil novega lastnika

Študenti Kardeljeve ploščadi dobili nov prostor za druženje

Luka Černe, Meta Gantar

Prostori nekdanjega NetCafeja so ponovno oživeli. Tokrat pod novim najemnikom, podjetjem Coffee to be, in pod novim imenom – Aula.

Leseni elementi v kombinaciji z marmorjem, preprostimi črnimi stoli in nekaj imitacijami zelenja na mizah naredijo lokal urejen, minimalističen, a zelo prijeten. Ko se sprehodiš po sončni terasi, so mize po nekaj dneh odprtja dobro zasedene, študentski utrip pod fakulteto za družbene vede pa je ponovno prisoten. Prostor vabi k povezovanju, ne glede na to, ali gre za zmenek, izdelavo seminarske naloge ali zabavo.

Lokal je urejen, minimalističen, a zelo prijeten. Foto: Luka Černe

Najemno pogodbo v skladu z zakonom je Coffee to be podpisal za obdobje treh let. Na fakulteti za družbene vede (FDV), ki je tudi lastnik omenjenih prostorov, zagotavljajo, da bo kljub novo odprti Auli, točka Coffee to be znotraj FDV-ja ob glavnem vhodu ostala.

Kot pravi Ajda Zvonar iz službe za odnose z javnostmi ljubljanske fakultete za družbene vede, je s potekom pretekle najemne pogodbe v skladu z veljavnimi zakonodajnimi podlagami razpisala oddajo v najem prek javnega razpisa. Na tem pa je bil izbran najboljši ponudnik.

Stari novi časi

Mnogo starejših študentov se nostalgično spominja let, ko je še deloval NetCafe, kjer si za kavo med študijskim odmorom komaj našel mizo. Pogosto pa so študentska društva tam organizirala tudi obštudijske zabave.

Ko se je prostor zaprl, večina sploh ni poznala vzroka za tako nenaden konec, FDV in okoliške fakultete, kot so fakulteta za upravo, pedagoška in ekonomska fakulteta, pa so izgubile enega od prostorov za druženje tako v dnevnem kot v večernem času.

NetCafe je sameval več kot eno leto. Foto: Anže Simončič

»Od takrat, ko so NetCafe zaprli, pravzaprav nikoli nisem hodil sem, družili smo se v drugih okoliških kavarnah. Sedaj je tukaj tudi dosti bolj ‘fensi’,« pravi eden od študentov z ekonomske fakultete. Vizualno podobo kavarne so študentje zelo pohvalili, želijo si, da bi se celoten projekt začel razvijati: »Sedaj je kul, samo obvezno potrebujemo ročni fuzbal. Brez tega ne bo šlo,« so nam povedali študenti ekonomske fakultete. »Ta prostor je bil včasih znan po tem. Če si šel v NetCafe, si šel igrat namizni nogomet.«

Najemno pogodbo v skladu z zakonom je Coffee to be podpisal za obdobje treh let.

Minus, ki so ga zaznali, je, da kavarna (še) ne prodaja cigaret. »Če je ponudba napisana, morajo ti izdelki biti na voljo. Še posebej prve dni odprtja.«

Zaposleni v sosednji kavarni in okrepčevalnici Šumi odprtja ne želijo komentirati. Nekateri starejši študenti se sprašujejo, ali bo dobrih 2000 študentov dovolj za vse tri kavarne, ki se nahajajo na praktično istem mestu. Pred leti je bilo namreč približno enako število miz namenjenih okrog 5000 študentom.

Izpraznjeni prostori nekdanjega NetCafeja pred prenovo. Foto: Anže Simončič

Študentje dobili nov prostor za druženje  

Po besedah Ajde Zvonar se je najemnik v skladu z določbami razpisne dokumentacije in medsebojne pogodbe zavezal redno, najmanj pa dvakrat mesečno v okviru dejavnosti lokala zagotoviti izvedbo dogodkov, prireditev ali tematskih večerov. Zaposleni napovedujejo, da imajo »v načrtu dogodke vseh vrst, od Play Station turnirjev do Impro lige.«

Dogodki naj bi bili vsebinsko povezani tako s študijskimi kot tudi z obštudijskimi dejavnostmi fakultete in posameznih študentskih društev, na podlagi njihove prošnje.

»Pri tem mora biti vsem društvom zagotovljen enakopraven dostop do prostorov oziroma možnosti organizacije posameznih aktivnosti,« še razloži Zvonarjeva.

Društva, ki delujejo na FDV-ju, se bodo v primeru organizacije določenih dogodkov morala obrniti na študenta prodekana. Trenutno to funkcijo opravlja Laura Kodela. Vso morebitno dodatno koordinacijo in podrobnosti v zvezi z obštudijskimi dogodki namreč najemnik izvaja v sodelovanju z njo.

Ob sončnem in toplem vremenu se terasa napolni. Foto: Luka Černe

 

Be the first to comment on "Po več kot letu dni konec negotovosti: Priljubljen študentski lokal dobil novega lastnika"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*