Tanja Fajon: Politiki na desni strani se ne zavedajo, kako nevaren diskurz razširjajo

Okrogla miza: Proti kulturi strahu

Matej Simič
foto: Luka Černe, Matej Simič

Sovražni govor obstaja že več desetletij. In že od začetka se pojavlja tako na desni kot tudi levi politični opciji. Edina razlika med sovražnim govorom pred dvajsetimi leti in danes je ta, da je bil nekoč anonimno izrečen, danes pa si ga v obraz mečemo na očeh javnosti – z imenom in priimkom.

*Na okroglo mizo so bili povabljeni tudi predstavniki desnih strank, a se povabilu niso odzvali.

In še: »Tanja, nisi vredna, da te pes poščije!«, »Uničevalka Slovenije in Evrope, sram naj te bo. Baba blesava s kupljeno šolo, ki ti jo je podarila partijska banda.«, »Kar imej jih pr’ seb’, pra*ica Bruseljska.« S takšnimi sovražnimi sporočili se evropska poslanka Tanja Fajon, njeni bližnji in ostali na vidnih položajih srečujejo že nekaj časa. Zanjo je zastraševanje postalo nevzdržno, zato je skupaj s poslanskima skupinama SD in S&D organizirala okroglo mizo, ker se moramo o tem odkrito pogovarjati.

»Ožji sorodniki me vsaj enkrat na teden pokličejo in vprašajo, ali sem v redu. Okolico začenja skrbeti,« pripoveduje Fajonova. Sovražni govor ni vzniknil čez noč, ampak ga v družbi, predvsem pa v politiki, gojimo že  vrsto let. Sedaj smo po mnenju sodelujočih na debati prišli do kritične meje.

Od leve proti desni: Jure Trampuš, Alem Maksuti, Tanja Fajon, Nataša Pirc Musar, Sandra Bašić Hrvatin in Ksenija Horvat.

Bašić Hrvatinova problem razširjenosti sovražnega govora ponazori tako: »Ko v brskalnik vtipkam generično besedo ‘demokracija’, je prvi zadetek časopis Demokracija, ki s tem pojmom nima nič.« Doda, da tako nastavljeni algoritmi širijo sovražni govor radikalcev, javnost pa se mora soočati s propagandno vojno sovražnih medijev, ki jim nihče ne more do živega.

»A riba smrdi pri glavi,« je bila tako do leve kot desne politike kritična odvetnica Nataša Pirc Musar. Zaradi nesposobnosti pogovora med obema stranema in nepostavljenih temeljev v zakonodaji se sedaj soočamo s problemom, ki zgleda nerešljiv, meni Pirc Musarjeva.

In to zato, ker je širjenje sovražnega govora zelo dobro organizirano in še bolje financirano, je bil kritičen Jure Trampuš, novinar tednika Mladina. Ob tem je spomnil na sredstva iz tujine, ki jih je med bitko za parlamentarni prestol prejemala največja opozicijska stranka SDS. »Sovražni govor je postal zelo nevaren, ker je voden z namenom prevzeti oblast, sejati strah in si podrediti ljudi,« je še dodal.

“Ali so mediji zaradi famoznega pojma ‘objektivnost’ zagovornikom človekovih pravic dolžni postavljati ekstremna nasprotja ali pa jih imamo za to, da v javno razpravo puščajo glasove, ki skrbijo za blaginjo in mir?”

Pirc Musarjeva opozori še na mešanje oznake ‘sovražni govor’ in sovražne besede nasploh. 297. člen Kazenskega zakonika, ki določa sovražni govor, bi morali zato redefinirati. »Malodane mora teči kri, da je govor opredeljen kot sovražni. Za pregon ni dovolj, da so enako grozne misli zavite v celofan in sofisticirano izražene. Tak govor je enako nevaren kot tisti surov.« Slovenska sodišča so premila in imajo premalo poguma, ko govorimo o preganjanju sovražnega govora – za zgled moramo vzeti evropska sodišča s strožjimi pravili, meni.

Iz občinstva je prišlo vprašanje, zakaj dopustimo, da podjetja, ki so v državni lasti, financirajo medije in portale, ki širijo sovražni govor. Nanj je odgovoril nekdanji predsednik državnega zbora Milan Brglez: »Javna podjetja so tako prepletena z interesi, da politika vmes ne more poseči. Politika tega ni sposobna narediti, niti priznati, ker bi za to plačala visoko ceno.«

Alem Maksuti s portala Homopolitikus rešitve ne vidi v slovenski ali evropski politiki, ta je po njegovo preveč omejena, da bi zadevo lahko rešila. »Edina rešitev je solidarnost,« meni. In solidarnih ljudi je veliko več, kot si mislimo, le prepričati jih je treba, da dvignejo glas in se odločno zoperstavijo življenju v strahu. Ali sovražnemu govoru.

Be the first to comment on "Tanja Fajon: Politiki na desni strani se ne zavedajo, kako nevaren diskurz razširjajo"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*