Druženje evropskih profesorjev in študentov novinarstva

Foto: Maja Pavlin

Mednarodno srečanje študentov novinarstva

Kaya Kamenarič

Forum of European Journalism Students (FEJS) je zveza društev študentov novinarstva iz cele Evrope, ki vsako leto, že trideset let, organizira dva glavna dogodka: letni kongres in generalno skupščino. Tokrat se je dogodek odvijal med 18. in 21. oktobrom v trinajstmilijonski Moskvi, udeležilo se ga je 35 predstavnikov dvanajstih različnih držav, tudi pet Slovencev.

V navadi je, da se v nekaj dneh zvrsti mnogo predavanj in seminarjev, ki pa tokrat niso bili organizirani samo s strani FEJS, saj je hkrati potekala tudi konferenca, ki jo je organiziralo European Journalism Training Association (EJTA), ki skrbi za izobraževanje naših profesorjev. Profesorji iz cele Evrope so nam predstavili svoje poglede na poučevanje novinarstva in dosedanje prakse v njihovih državah. Opaziti je bilo razliko med starejšo generacijo, ki je najbolj zagovarjala tiskanje medije, in mlajšo, ki je več energije vlagala v delo s spletnimi mediji. Med drugim je na presenečenje zbranih nek starejši grški profesor trdno zagovarjal obstoj tiska, češ da elektronski mediji niso tako obstojni in se hitreje »uničijo oz. izbrišejo«.

Kot prva sta svoje delo predstavila grška profesorja Andreas Veglis in Nikos Panagiotou. Govorila sta o mnogih koristnih tehnikah, ne le iskanja, ampak tudi preverjanja podatkov. Osredotočila sta se na prepoznavanje lažnih novic. Ena od najpreprostejših tehnik je uporaba aplikacije Wolfram Alpha, s pomočjo katere preveriš vreme na dan dogodka in ga primerjaš s stanjem vremena na objavljeni fotografiji ali posnetku, da se prepričaš, ali je ta lažen ali resničen. Gre za enostavne tehnike, ki so zelo koristne. V Sloveniji opozarjanj na lažne informacije na tak način študenti ne poznamo.

Predavanje, ki bo v spominu ostalo vsem, je potekalo zadnji dan konference. Oksana Smirnova, glavna urednica znane revije za moške GQ.ru je predstavila svojo novinarsko pot. Med predavanjem je povprašala, kdo bi rad pisal za revije oz. za rumeni tisk. Nihče ni dvignil roke. Bila je presenečena, saj pravi, da si večina ruskih študentov želi delati prav za rumeni tisk. Sprva smo bili vsi prisotni začudeni, a ko smo začeli razmišljati o restriktivni politiki ruskega resnega novinarstva (hard news), nam je postalo jasno, da lahko novinarji le v obarvanih medijih prosto pišejo o dogajanju v državi. Rumeni tisk jih ne omejuje tako, kot jih omejujejo ostale medijske hiše.

Zadnji dan so potekale volitve v izvršilni odbor organizacije FEJS, ki ga sestavlja pet članov. Vanj je bila izvoljena predstavnica slovenske delegacije Martina Leljak. Za pozicijo sekretarke sem kandidirala Kaya Kamenarič in bila izvoljena. V pomoč mi bosta Maja Pavlin in Maruša Lubej.

Izglasovali smo še, da se bomo na generalni skupščini leta 2018 srečali v Zürichu (Švica) in na letnem kongresu 2019 na Nizozemskem. Naslednje druženje poljski organizatorji že pripravljajo, saj se bo okoli 100 članov ponovno družilo že aprila 2018, in sicer v Krakovu. Povabljen z nami tudi ti!

Be the first to comment on "Druženje evropskih profesorjev in študentov novinarstva"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*