Sodelovanje je ključno

Foto: Sanja Gornjec

Uvodnik

Tadeja Kreč

Znanost ima veliko skupnega z novinarstvom. V prvi vrsti je sistematično pridobivanje novega znanja. Je radovednost, odkrivanje neznanega, poglobljeno brskanje in raziskovanje. Ne dokaže nujno tega, kar dokazuje. Rezultati raziskav lahko bolijo, razočarajo, lahko pa rešujejo življenja, opozarjajo na napake in pretekle zmote.

Dvom je obvezna kategorija obeh. Pa tudi težave so podobne. Vedno manj denarja in vedno več pritiskov. Iz različnih razlogov ljudje tako znanosti kot novinarstvu v teh kriznih časih prepogosto zaupajo enako ali manj kot besedam slehernika.

Vsi smo podvrženi spremembam. Znanstveniki jih ustvarjajo, novinarji o njih poročamo in se jim prilagajamo. Kot ljudje si, vsaj mladi, delimo negotovost. Situacija na trgu dela je podobna; težko je priti do kakšne redne zaposlitve, spodobne plače. Oboji delamo predvsem na projektih. In živimo od tega, kar je javnost našim projektom pripravljena nameniti. Oboji poganjamo kolesje družbe naprej. Upamo, da na bolje, vemo pa ne.

Tako znanstveniki kot novinarji moramo delati neprenehoma, želja po biti prvi oziroma boljši nas stalno drži v gibanju. To je tudi naša past, ki se je bolj ali manj zavedamo.

Obojim marsikdo marsikaj očita, a naše delo mora biti nepristransko, da je verodostojno. Kot na novinarje in novinarstvo, tudi na znanost poskušajo vplivati politiki, gospodarstveniki in drugi -iki, navadno imajo debelo denarnico. Interesi so veliki, sorazmerno s pomenom dela za ljudi.

Tako v znanosti kot v novinarstvu je redko kaj nespremenljivo. Tudi s Klinom je tako. Tokrat nas še posebej veseli, da je po letih čakanja tudi v spletni različici. Če dvomite, odklikajte na spletniklin.si. Številka pred vami se je dotaknila znanosti. Ampak res le dotaknila. Znanost je namreč množica področij, ki jih novinarji večinoma pustijo pri miru stati nekje v kotu, češ da je prezapleteno, premalo profitabilno, terja preveč dela, je pretežko. Pa ni nujno tako. Tudi znanstveno novinarstvo je eno izmed področij, ki obstaja in ponuja res širok spekter novinarskega dela. Znanost je pomembna, ker je temelj vsega. Pa naj bo družboslovna ali naravoslovna.

Kot študenti smo se dotaknili tudi študentskega organiziranja in (nezakonitega) pisanja diplom, ostali pa smo tudi pri tematikah, ki zadevajo naše delo in medije. Že dlje časa pa skupaj opažamo, da nam manjka sodelovanja. Najprej med seboj. Že študenti novinarstva se med seboj slabo poznamo, tudi sodelujemo premalo. In kot vedno znova potrjujejo kolegi v medijih – ne znamo zares držati skupaj. Ne bodimo vendar tako individualistična vrsta, sicer se bomo težko imenovali kolegi … Naprej pa so možnosti za povezovanje še zelo široke … tudi z našimi kolegi znanstveniki z najrazličnejših področij – navsezadnje imamo veliko skupnega.

Be the first to comment on "Sodelovanje je ključno"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*