Se bomo opravičevali?

Foto: Sanja Gornjec

Anketa: Predsodki o študiju na FDV

Blaž Pernat, Tereza Pikec

»Na FDV je najtežji predmet omara in padeš lahko samo po stopnicah,« sta že skoraj ponarodela predsodka o študiju na Fakulteti za družbene vede. Tukajšnji študenti smo tovrstnih predsodkov še vedno deležni, čeprav jih naj ne bi bilo več toliko. Ali to drži, smo preverili pri študentih na hodnikih fakultete in predvsem bruce povprašali, zakaj so vsemu navkljub izbrali družboslovje.

Jure Barat, Politologija – Obramboslovje, 1. letnik

Tvoja prihodnost ni odvisna samo od tega, katero študijsko področje izbereš. Tudi z družboslovno izobrazbo lahko uspeš, če te to veseli. Pomembno je, koliko časa študiju posvetiš. Poleg tega te lahko tudi naravoslovne smeri, ki v družbi veljajo za zelo perspektivne, razočarajo, če ti študij res ni v veselje. Z zanimanjem hodim na predavanja izbrane smeri študija in doma z veseljem naredim obveznosti, ki nam jih na fakulteti naložijo. Mislim, da si lahko ustvarim dobro kariero.

Eugenija Janjoš, Komunikologija – Medijske in komunikacijske študije, 1. letnik

Veliko ljudi pravi, da je FDV preprosta fakulteta, a jih ignoriram, ker bi se moral vsak, ki tako trdi, preizkusiti v študiju na njej, da bi lahko potem trdil kaj takšnega. Nekaterim leži naravoslovje, drugim pač družboslovje. Imamo prosto izbiro študija in vsakdo ima lahko svoje mnenje, a neupravičeno se je kar brez razloga zgražati nad drugimi fakultetami.

Tjaša Kvas, Kulturologija, 4. letnik

Če povem, da študiram na FDV, dobim odzive, češ da so tam tako ali tako sami politiki. »Zato pa je država takšna,« še dodajo. Raje rečem le, da študiram kulturologijo. Potem vsi mislijo, da je to na Filozofski fakulteti. Ko jim razložim, da je ta študij na FDV, sledi že omenjena reakcija.

Matjaž Razdrih, Mednarodni odnosi, 1. letnik

Največkrat poslušam, da se po končanem študiju ne bom mogel zaposliti, ampak to me ne skrbi. Ne verjamem, da se ne bi našla služba za enega družboslovca. Glede zahtevnosti študija na FDV pa menim, da je ta popolnoma odvisna od študentovega odnosa in interesa. Res pa je, da se veliko drugih študentov norčuje iz nas. Zdi se mi, da nas povezujejo predvsem s politiko, ker je v politiki veliko diplomantov naše fakultete. Ljudje sklepajo, da smo študenti s FDV popolnoma neuporabni. Menijo celo, da imamo ob zaključku študija priučeno politično linijo.

Tamara Butala, Novinarstvo, 1. letnik

Študenti drugih fakultet pojmujejo FDV kot nekonkurenčno fakulteto, pa še nikoli niso prestopili njenega praga in sploh ne vedo, kaj se tukaj dogaja. Slišala sem že študente s FDV, ki svojo izbiro študija upravičujejo z razlogom, da izbrane smeri ni na nobeni drugi fakulteti. Zakaj bi se morali družboslovci opravičevati, da študiramo družboslovje?

 

Be the first to comment on "Se bomo opravičevali?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*