Ljubezen je univerzalna in hkrati unikatna

Foto: Kinodvor

Ko imaš 17 let (2016)

Andreja Škafar

Pravijo, da ljubezen in sovraštvo hodita z roko v roki. Trčenje obojega sproži eksplozijo čustev, sploh če gre pri tem za soočenje dveh mladih, še neizoblikovanih oseb, ki se šele odpravljata na pot čustvovanja, okušanja omam ljubezni in strasti ter seveda tudi posledic.

To se je zgodilo Damienu in Tomu, negotovima najstnikoma in protagonistoma v celovečercu Ko imaš 17 let francoskega režiserja Andréja Téchinéja. Ustvarjalci filma mlajšim in starejšim generacijam skušajo prikazati odraščanje dveh sedemnajstletnikov, obeh z juga Francije, a iz povsem različnih družbenih okolij. Spopadata se z obvladovanjem in razumevanjem čustev, ki jih kljub trudu ne moreta potlačiti.

V nasprotju z agresivnim Tomom, posvojencem na kmetiji, je Damien bolj mehkužen, predvsem zaradi odsotnega očeta, vojaka na misijah. Med fantoma že ob prvem srečanju v šolskih klopeh vzklije napetost. Preobrat se zgodi, ko mora Tomova mati zaradi pljučnice v že tako ali tako rizični nosečnosti nemudoma v bolnišnico, Toma pa v svoj dom prijazno sprejmeta Damienova starša. Fanta postopoma ugotavljata, da nas osebe, ki nas popolnoma odbijajo, tudi neustavljivo privlačijo. Ob smrti Damienovega očeta se pokaže Tomova dobrota. Potreba po tolažbi premaga predsodke in strahove ter mu pomaga sprejeti istospolno privlačnost, ki jo čuti. Glavni motivi filma – spolnost in intimnost, povezanost s starši med odraščanjem, odkrivanje samega sebe ter burno nihanje med prezirom in privlačnostjo – so del vsakdana vsakega pubertetnika.

Film je neskončno nežen, a tudi psihološko zahteven. Ob koncu filma najstnika najdeta srečo. S podrtjem zidu in izlivom čustev sta kljub lastnim in družbenim predsodkom ter kljub začetnemu sovraštvu v družbi zgradila zavezništvo, s katerim se bosta vztrajno in s ponosom spopadala s prihajajočimi težavami. Ljubezen je univerzalna, hkrati pa individualna in unikatna. Vso preostalo filozofiranje v zvezi s tem je odveč, sporoča film, ki slika, kako je biti star 17 let, saj je marsikdo na to že pozabil. Pokaže nam, kako doživljanje čustev preizkuša našo osebnost in nas spreminja v unikatnega, čustveno stabilnega in samostojnega odraslega človeka. Je odličen prikaz razburkane, čutne in nepozabne adolescence.

Be the first to comment on "Ljubezen je univerzalna in hkrati unikatna"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*