Dobrodošli, prisedite!

Ilustracija: Nuša Jurjevič

Kolumna

Tadej Grešovnik

Ne bom slepomišil. Obkrožil sem ZA in podprl Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Tako sem čutil pred in po ogledu soočenja na prvem programu TV Slovenija. Pa vendar bi si želel, da zbranih misli ne berete kot sodbe, kdo ima prav in kdo ne. Naj bo to kritika posvečena človeškemu primitivizmu, uredniškim zmotam na nacionalki ter kontradikcijam v Zakonu o Radioteleviziji Slovenija.

Kaj naj rečem … Še eno v vrsti televizijskih soočenj, ki smo si jih volivke in volivci ogledali s polnimi usti pokovke. Že sam koncept oddaje je nacionalka zastavila tako, da možnosti, da se vse skupaj ne bi prelevilo v razvedrilni šov, praktično ni bilo. Dve tribuni, leva in desna, na njiju pa postrojeni zagovorniki in nasprotniki zakona. Vse skupaj je spominjalo na osnovnošolski debatni krožek in ne na neko resno ideološko razpravo, ki bi jo na nacionalnem mediju pričakovali. Kakorkoli, ob dolgočasnem nizanju več ali manj identičnih argumentov v različnih preoblekah, ki so prihajali s tribune ZA, bi verjetno marsikdo kaj hitro preklopil kanal. Da temu ni bilo tako, se lahko na Kolodvorski, če se vsaj malo zmenijo za ratinge, zahvalijo nasprotnikom.

Po incidentu na zadnjem referendumskem soočenju o arhivih, ko je naš Pojoči major Ladislav Troha med oddajo v živo popolnoma izgubil živce, bi pričakoval, da bodo rtv-jevci tokrat vabila pošiljali vsaj nekoliko bolj previdno in premišljeno. Poglejmo, komu vse se je uspelo prebiti skozi uredniško sito – kdo so pomembneži, ki so našli prostor na tribuni, ki se krčevito bori, da oče in mati ne postaneta oseba 1 in oseba 2.

Če pustimo ob strani Angel(c)o Likovič, ki jo po njenih komentatorskih epizodah v resničnostnih šovih že nekoliko težko jemljemo resno, je prvo ime, ki bode v oči, Vesna Vilčnik.  Predsednica Kluba Češplja (!), dame in gospodje, organizacije, ki ima v prvem členu etičnega kodeksa zapisano, da so lahko člani in članice zgolj »heteroseksualne osebe, ki negujejo zdrav odnos do spolnosti«. Lahko oseba, ki tako zelo težko prebavlja homoseksualce v svoji bližini, sodi o njihovih pravicah?

Nadaljujmo z ekstremisti. Ob blebetanju nekaterih, denimo Evgidija Kozjeka, sem dobil občutek, da je bilo še Primcu in Novakovi nekoliko nelagodno. Kaj so pričakovali, da bo povedal varovanec Blaža Svetka (stranka Naprej Slovenija), ki je na spletu nagovoril volivce, naj glasujejo proti, ker so »pedri bolniki, ki potrebujejo hormonsko zdravljenje«. No, imeli so srečo, Kozjek se je na televiziji sovražnemu govoru izognil, a komičnim teorijam, da so namenski izpusti motilcev hormonov ‘krivci’ za homoseksualno populacijo, se žal ni mogel.

Kaplja čez rob pa … Andrej Šiško, predstavnik Gibanja Zedinjena Slovenija. »Danes je mednarodni dan človekovih pravic. Velika sramota, da ne rečem celo katastrofa, je, da vaša televizijska hiša na današnji dan sistematično izvaja diskriminacijo,« je uvodoma tribunsko ureditev v studiu komentiral bivši šef mariborskih Viol. Vse lepo in prav, a vsaj toliko sramotno, da ne rečem celo katastrofalno, je tudi to, da je Šiško, ki je moral pred leti zaradi poskusa umora odsedeti nekaj manj kot dve leti zaporne kazni, sploh znašel med povabljenci. Naštel sem tri, lahko pa bi jih, verjemite mi, še kar nekaj. Kaj reči drugega kot: eminentna družba.

Skozi sito se očitno lahko izmuzne prav vsak. Pa vendar, ni prav, da stvari preveč poenostavljamo. Javni medij je namreč v skladu z zakonom o RTV dolžan v oddajah čas nameniti tudi predstavnikom neparlamentarnih združenj. Toda, pozor, držati se je treba tudi drugih členov! Kot sta denimo ta, da mora nacionalna televizija spodbujati kulturo javnega dialoga (ZRTVS) in v svojih programskih vsebinah preprečiti sovraštvo in nestrpnost (ZMed). Žal je tako, da je kultura dialoga pri nas pač na tako nizki ravni, da se te zakonske zahteve pogosto tudi izključujejo. Naj bo to soočenje jasen klic po nujnih spremembah! Število ljudi, ki jih doseže televizija, je enostavno preveliko, da bi lahko prav vsak, ki se mu zljubi, kvasil neumnosti in širil sovražna prepričanja, ki ne sodijo niti v domačo dnevno sobo, kaj šele na javno televizijo.

Be the first to comment on "Dobrodošli, prisedite!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*