Boemsko najstništvo brez zadrškov

Foto: Filmski kotiček

Kako sem izgubila nedolžnost (2015)

Jerneja Jelen

Veliko je filmov o odraščanju, ki opisujejo klišejsko zaljubljenost in srečen konec, manj pa takih, ki prvo ljubezen predstavijo na nekonvencionalen način.

Zgodba o petnajstletni Minnie je postavljena v San Francisco v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je hipijevsko obdobje bližalo koncu in je bila že v razcvetu scena homoseksualcev in transseksualcev, spolnih odnosov z mladoletnimi osebami pa ljudje še niso dojemali kot pedofilijo.

Minnie o sebi misli, da ima preveč kilogramov in da ni nikomur všeč, boemska mati Charlotte pa jo prepriča, naj bo ponosna na svoje telo in naj se uči zabavati z odraslimi. Charlotte, ki pogreša divje in razigrane dni svoje mladosti, pa seveda ne pričakuje, da ji bo hčerka začela jemati pozornost moških, kaj šele, da se bo hčerka zapletla z njenim fantom.

V filmu se protagonistka ne sramuje svoje seksualnosti. Za razliko od žensk iz običajnih romantičnih komedij se Minnie ne boji uživanja boemskega načina življenja in tega tudi ne skriva.

Zgodba ni tako vesela in trivialna, kot nakazuje filmski poster, za igrivost filma poskrbijo risane karikature, Minnie namreč želi postati umetnica. Zgodbo odlično dopolnjuje tudi glasba iz sedemdesetih, ki ni predvajana zgolj v postprodukciji, temveč spremlja igro iz predvajalnikov in jukeboxov. Med izvajalci najbolj izstopajo Frankie Miller ter skupini Heart in The Stooges.

Med glavnimi igralci sta Kristen Wiig in Aleksander  Skarsgård, ki smo ju prej gledali predvsem v komedijah in akcijskih filmih. V svojem prvem filmu je režiserka Marielle Heller želela ustvariti kompleksno zgodbo, polno nenavadnih razodetij, nasprotij med smešnim in žalostnim ter strašljivim in prisrčnim. Kljub temu, da je zgodba postavljena v sedemdeseta leta, je sporočilnost filma aktualna tudi danes. Kot je povedala triindvajsetletna Bel Powley, ki je pogumno odigrala glavno vlogo, je bil film ustvarjen, da bi se mlada dekleta naučila ljubiti in spoštovati same sebe ter da se ne bi bale lastne sreče.

Be the first to comment on "Boemsko najstništvo brez zadrškov"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*