Zakoni jih ne bodo ustavili

Foto: Pexels

Je spletno piratstvo pravica ali kraja?

Anja Horjak

Z razvojem interneta je življenje postalo lažje in informacije dostopnejše. Iz domačega stanovanja lahko izvemo, kaj se dogaja kjerkoli po svetu. Prek socialnih omrežij delimo slike in klepetamo s prijatelji, poslušamo glasbo in počnemo še veliko drugih stvari. Razvilo pa se je tudi spletno piratstvo. Ta nezakonita dejavnost pomeni kopiranje, uporabo in razširjanje avtorskih del brez dovoljenja avtorja. Čeprav dejanje ni zakonito in so za kršitev predvidene kazni, se ga vsakodnevno poslužuje veliko ljudi. Vsebine, ki so plačljive, lahko na določenih straneh dobimo brezplačno. To so predvsem raznovrstni filmi in glasba.

Za brezplačno prenašanje drugače plačljivih vsebin skrbijo t. i. spletni pirati, ki plačljive vsebine nalagajo na spletne strani, kjer so dostopne širši javnosti. Proti njim se skušamo boriti z več zakoni in kaznimi, vendar se spletno piratstvo kljub temu povečuje. »Ne zdi se mi prav, da moram plačati, če želim na primer poslušati glasbo. Vse filme in pesmi lahko poslušam zastonj, in to sem omogočil tudi drugim,« je povedal spletni pirat, ki želi ostati anonimen. S piratstvom se ukvarja že štiri leta in ne bo odnehal. »Dokler lahko to počnem, ne da bi me doletele kakršnekoli posledice, bom s tem nadaljeval. Obstajajo ljudje, ki so storili veliko hujših stvari in so ostali nekaznovani. Več pozornosti bi morali nameniti njim, moje početje ni v primerjavi z njihovim nič.«

V Sloveniji so ustanovili tudi Piratsko stranko, ki se po besedah predsednika stranke Roka Deželaka zavzema za premaknitev politike in zakonodaje v sedanjost, torej v 21. stoletje. Poudaril je, da stranka ne spodbuja posameznikov k nezakonitemu prenosu ali drugačnemu poseganju v vsebine. »Pirati smo strogi zagovorniki pravne države. Naša stranka pripadnike dodatno spodbuja h kritičnemu razmisleku o raznovrstnih tematikah in k dejanjem v skladu z lastnimi zaključki, nikogar pa ne spodbujamo h kakršnimkoli nezakonitim dejanjem.« Od vsakega posameznika je torej odvisno, ali bo za vsebine, ki jih želi uporabljati, plačal, ali jih pridobil drugače.

Avtorske pravice

Poglejmo na spletno piratstvo še z druge plati. Z vsako skladbo ali filmom, ki ga brezplačno in nezakonito prenesemo, kršimo pravice avtorja. To med drugim vpliva tudi na prodajo albumov in filmov, kar se pozna pri končnem dobičku. Čeprav ustvarjalci ne ustvarjajo zaradi denarja, ampak predvsem za publiko, ima ta velik pomen za njihovo kariero. Slovenski raper Zlatko zase pravi, da raje, kot da bi nezakonito prenašal glasbo s spleta, posluša radio, nove rap pesmi pa spremlja na spletnih straneh, ki imajo dobiček od števila ogledov. Piratstva ne odobrava, vendar se ob misli, da tudi njegove skladbe vsak dan ilegalno prenese veliko ljudi, ne vznemirja: »Stvari se zgodijo z razlogom, na meni je, da jih prespim in nadaljujem svojo pot čim bolj sproščeno in stran od nepotrebnih komplikacij.« Meni tudi, da se je odnos do glasbe z leti spremenil. »Ko sem bil še najstnik, smo hodili v trgovine z albumi in tedensko poslušali izvajalce, ki so prišli na police. Začutil sem ploščo in se vživel vanjo, danes je drugače.«

Podobnega mnenja je tudi Primož Alič, vokalist in kitarist skupine Zablujena generacija. »Če smo včasih sledili bendu ali solo izvajalcu na vsakem koraku, z nestrpnostjo pričakovali izid novega albuma in ga nato poslušali do onemoglosti ter ob poslušanju secirali vsak košček ovitka albuma, je danes drugače. Svet se vrti vse hitreje, informacij je iz dneva v dan več, na nas pa je, da izluščimo, kar nam je všeč in česar ne maramo.« Za razliko od Zlatka Primož pravi, da je tudi sam krvav pod kožo in glasbe ne kupi vedno. Prav tako se je skupaj z bendom kot avtor že srečal s posledicami spletnega piratstva. Njihov odziv je bil precej zanimiv. »Zablujenci smo zadnji studijski album z naslovom Mi smo stare pizde izdali v samozaložbi, kar pomeni, da smo stroške v celoti krili iz lastnega žepa.« Album se je sprva zelo dobro prodajal, potem pa je prišel v roke piratov. S tem se je upanje na povrnitev finančnih stroškov končalo. Vendar so na vse skupaj pogledali s svetle plati. »Leto po izidu albuma smo sami sebi v hecu podelili Zlato piratsko plato za takrat ukradenih več kot 3000 albumov. Danes je ta številka dosti višja,« razloži.

Informacija o avtorskem delu se spletnim piratstvom širi neprimerno hitreje, kot bi se sicer.

Možne rešitve

Ko se je pojavilo spletno piratstvo, so se pojavili tudi nasprotniki, ki se na različne na- čine borijo proti takšnemu početju. Države skušajo zaščiti pravice avtorjev z zakoni, ki prepovedujejo prenašanje, kopiranje ali deljenje avtorskih vsebin brez dovoljenja avtorjev. Obstajajo tudi različne organizacije, ki spodbujajo varno uporabo interneta. Kazni in grožnje še vedno ne ustavijo piratov, ki jih je z vsakim dnevom več. »Še nikoli nisem plačal denarne kazni ali kakorkoli drugače odgovarjal za nalaganje materiala na spletne strani. Mislim, da tudi nikoli ne bom. Zakoni nas ne bodo ustavili,« je prepričan spletni pirat.

Če zakoni in kazni v boju proti piratstvu ne pomagajo, je treba najti drugačne načine za omejitev piratstva in spodbujanje ljudi k plačevanju željenih vsebin. Deželak kot eno izmed možnih rešitev vidi »v nudenju kakovostnih vsebin in storitev na način in po ceni, ki jo pričakujejo potrošniki«. Po tem industrija vse pogosteje posega. »Seveda bi pomagalo tudi, če bi poslovne stranke lahko za primerno ceno dobile, kar potrebujejo,« še doda. Nekateri avtorji se zavzemajo, da bi za njihov trud še vedno plačevali, saj je zanje to glavni vir prihodka. Vendar so pripravljeni sprejeti nekatere spremembe, ki bi izboljšale trenutni položaj. »Mislim, da bi bilo pravično, da za poslušano ploščo, ki jo preneseš z interneta, če ti je všeč, prispevaš, kolikor misliš, da je vredna,« predlaga Zlatko. Primož pa se ne strinja s cenami, ki jih postavijo avtorji za svoja dela. »Dilema pri vsem tem je sama cena za avtorsko delo, ki je marsikdaj absolutno previsoka in precenjena. Tudi to je eden izmed vzrokov za piratstvo,« je povedal. Tako Zlatko kot Primož se strinjata, da je spletno piratstvo kršenje avtorskih pravic, vendar ga ne jemljeta tako resno. »Mislim, da je to pri vsej kraji, ki je danes okrog nas, samo pljunek v morje. Ni nikakršnih negativnih čustev okrog tega.« Takšen je Primožev pogled na celotno stvar. Kljub veliki pretočnosti informacij s plačljivim in neplačljivim dostopom pa je Deželak prepričan, da se do nekaterih še vedno ne da priti. »Če se neke informacije skrivajo globoko v drobovju spletnih strani (npr. državne uprave), kjer jih ne najde niti Google, so tehnično gledano nedostopne,« razloži. Tudi to je ena izmed stvari, ki jih skuša urediti piratska stranka.

Več kot denar

Na eni strani so pirati in uporabniki, ki so si olajšali uporabo vsebin, na drugi pa so avtorji, ki se trudijo, da bi zadovoljili občinstvo in na koncu za svoje delo upravičeno pričakujejo plačilo. Vsi si prizadevajo za svoj prav in želijo uveljaviti svoje argumente. Od posameznika pa je odvisno, katero stran želi videti. Dokler se bodo avtorji trudili za publiko in ne za denar, se bodo našli ljudje, ki spoštujejo njihovo delo. Prav zaradi tega je začel ustvarjati rime tudi Zlatko: »Ne snemam in nisem začel snemati zaradi prodaje. Vedno je bilo v prvi vrsti nekaj drugega: užitek pri ustvarjalnosti, nastopi na odru in pozitivna sporočila.« Kot avtor besedil pove tudi, da je pri takšnem delu treba marsikatero stvar spregledati, drugače si po nepotrebnem otežuješ življenje. Najpomembnejša sta lastno zadovoljstvo in ponos, ki ga ustvarjalci čutijo ob končnih izdelkih.

Nekaj dobrega navsezadnje prinese piratstvo tudi avtorjem, kar potrdi Primož: »Vsekakor je tudi pozitivna stran pri vsem tem nezakonitem početju. Informacija o avtorskem delu se širi neprimerno hitreje, kot bi se sicer.« Zaradi želje po ustvarjanju nadaljujejo, četudi se jim včasih zgodi krivica. Verjetno malokrat razmišljamo o občutkih avtorjev, ko brezskrbno prenašamo pesmi s spleta in si kasneje krajšamo čas z njimi na poti v službo ali na počitnice.

Be the first to comment on "Zakoni jih ne bodo ustavili"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*