Pogovor o povezovanju

Foto: Matej Povše

Festival Naprej/Forward

Romana Biljak Gerjevič

Bila je sobota zvečer. Zadnji dan medijskega festivala Naprej/Forward. Pred novim ljubljanskim lokalom, kjer smo imeli zaključno zabavo, govorim s Pedrom Garcio Camposom s španskega spletnega medija Acuerdo. Svoje zgodbe objavljajo enkrat mesečno ali celo manj pogosto, saj si želijo naveličanim bralcem tipičnih medijev – kakršni so tudi sami – nuditi pojasnjene zgodbe, kontekst, ozadje in pomen. Razlago, ne le »objektiven« prikaz nekih dejstev, ki to tako ali tako ni nikoli in niti ne more biti.

Zunaj na mrazu Pedro razlaga, kako je treba v življenju pač narediti tisti korak, ki se ga najbolj bojiš. V sebi vsak dan čutiš, da potrebujemo

Foto: Matej Povše

nekaj novega, čutiš nujo spremembe. »Dovolj sem imel tega tipičnega delovanja medijev. Vsak dan nekaj »izredno« pomembnega. S tiskovke na tiskovko, brez premisleka, brez širšega pogleda na vzroke in posledice. Danes, jutri. Vsi gledamo v eno smer, medtem ko se v drugi smeri dogajajo pomembne zgodbe, ki jih nihče ne opaža. In bralci postajajo jezni. Kako ne bi – jaz postajam jezen, pa sem tvorec teh vsebin,« Pedro intenzivno razlaga v tipični špangleščini.

V ključnih časih pred zagonom svoje platforme se je Pedro s kolegom potepal po Londonu. Po čudnem naključju je spoznal angleško kolegico, ki je prav tako želela ustvariti novo, bolj svobodno platformo s poudarkom na interaktivnosti, poglobljenosti in kontekstu. Kot da že to ni dovolj – vsi so na lovu za istim programerjem, ki bi njihove misli znal udejanjiti. Čez nekaj tednov sodelujejo, čez nekaj mesecev podrejo španski rekord v pridobljenih sredstvih s »crowdfundingom« in postavijo platformo po svoji in meri svojih bralcev.

Povezovanje je pomembno znotraj in zunaj medijev – nadnacionalno, interesno, za zgodbo, za bralce. Med vsemi, ne le med novinarji.

Poanta te zgodbe? Povezovanje. In zdi se, da je bilo povezovanje tudi bistvo celotnega festivala. Projekt Lux Leaks je nastal na bazi sodelovanja več kot 80 novinarjev iz več kot 40 držav. Nick Davies do odkritij ne bi mogel priti brez podpore ekipe, brez ljudi, ki so bili željni sprememb. Projekt Delodata je uspešen zaradi skupnega delovanja novinarjev iz različnih redakcij. Izjemne in nagrajene grafike Dnevnikove rubrike Objektivno temeljijo na sodelovanju novinarjev, oblikovalcev, programerjev.

Foto: Matej Povše

Povezovanje je pomembno znotraj in zunaj medijev – nadnacionalno, interesno, za zgodbo, za bralce. Med vsemi, ne le med novinarji. Zato, da opravimo svojo nalogo, ki je zahtevna, a zato še toliko bolj pomembna. Obkroženi smo s kupom sistemskih problemov, za reševanje katerih bi potrebovali veliko število zavednih ljudi. Do njih lahko pridemo le s pogovorom in sodelovanjem. Spontana ideologija, ki (ne)vidno tava med nami, zajema ogromno mero individualnosti, ki nam samo in vedno bolj škodi.

Festival je platforma, ki nam takšno povezovanje nudi. Tudi univerza je takšna platforma. Za širjenje obzorij in spoznavanje ljudi, ki se jim je, preprosto povedano, v življenju do sedaj zgodilo več stvari kot tebi. Spoznali so več drugih ljudi – znanih, pomembnih, naključnih, nezaželenih. V določenem trenutku so prečkali njihovo življenjsko pot, kar nekaj pomeni že samo po sebi. Tudi oni so imeli svoje izkušnje, spopadali so se s problemi, jih reševali s projekti in uspevali in propadali. Tako kot vsi. Od vsakega od njih se lahko nekaj naučimo. Pridobimo in izmenjamo znanje, ki ga bomo uporabljali in ne bo le z nazivom razvrednoteno na papirju, za katerega mislimo, da bi ga morali imeti, pa se medtem ko ga pridobivamo, nezavedno ne naučimo ničesar. Znanje, s katerim se bomo počasi spreminjali in s tem spreminjali tudi svet okrog sebe in družbo, brez katere pač ne moremo ničesar.

Be the first to comment on "Pogovor o povezovanju"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*